В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против.

Катуница, Садово

1876 души имат право да гласуват на референдума в Катуница, след 11.30 часа избирателната активност показва 21% или 395 човека вече са упражнили своето право на глас.


Към 11.30 часа: 21% е избирателната активност на референдума в Катуница

Към 11.30 часа: 21% е избирателната активност на референдума в Катуница

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма...

За да е легитимен референдумът 40% от имащите право на глас трябва да са гласували или това са около 750 човека. А за да е успешен, половината от тях трябва да са отговорили положително на зададения въпрос.

Таня Николова: Вече трябва човек да има позиция по въпроса. Достатъчно разбираем ли е въпроса? Мисля, че да, защото първата дума е против, това е важно да не обърка хората. Не случайно толкова много болести вече има, то ние се намесихме много яко в природата и сега тя ни връща .
Стефан Дремов: Ние жителите не трябва да позволяваме тия кариери да се разширяват и да копаят надолу, защото има опасност водата на селото да пресъхне, да се замърси и се нарушава екоравновесието на природата.
Не, не искаме кариера, има достатъчно унищожени ниви, няма нужда от повече.

От фирмата-концесионер заявиха за БНТ, че референдумът е незаконен. Собственикът казва, че притежава своя лична земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея. Той изтъкна, че добивът ще бъде само до водното ниво, което според него не е проблем за подпочвените води.