НОВИНИ

Кмет напусна поста, за да стане полицай

Кметът на септемврийското село Бошуля напусна поста си, за да се върне на работа в полицията. Това стана възможно с решение на Върховния административен съд, с което Любен Христосков е възстановен на работа в МВР, след като преди 27 години е бил неправомерно уволнен. Сега в селото ще избират нов кмет, а досегашният става патрулиращ полицай.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
20:25, 16.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

В средата на четвъртия си мандат Любен Христосков изостави кметуването, за да стане полицай в Пазарджик. Той се връща към професията си отпреди 27 години, след съдебно решение, което го оневинява. През 1990 година мъжът е бил дисциплинарно уволнен от полицията, заради внесен автомобил втора употреба от Германия.

Любен Христосков: "Мене ме разследваха, съпругата ми също я викаха на разпит, дъщеря ми беше малка, на три-четири годинки".

Обвинили го, че е немски агент, защото автомобилът му бил подарен от приятелско германско семейство.

Любен Христосков - кмет на село Бошуля, Община Септември: "И аз се втрещих, как мога да бъда немски агент, като един обикновен старшина, каква ли информация ще дам на Западна Германия. Но какво да направя, времената сложни, тогава започна прехода".

Наказателното производство, обаче е прекратено. Но от полицията не го възстановили на длъжността. Принудил се да започне друга работа, а в последствие станал и кмет. През 2015 година решава да заведе дело, за да бъде възстановен като полицай и го печели.

Любен Христосков - кмет на село Бошуля, Община Септември: "Аз го приемам за възраждане на истината, като феникс от пепелта, това толкова, 27 години и в един момент истината се видя, тъй като това уволнение за мен беше едно клеймо на челото ми".

След решението на съда, от полицията му предложили няколко възможности за работа. Избрал да бъде старши патрулиращ полицай в Пазарджик. От средата на следващата седмица започват и първите му дежурства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подробности за бюлетината за вота на 26 март
Подробности за бюлетината за вота на 26 март
Гръцки адрес е бил написан на плика, който се взриви в офис на МВФ в Париж
Гръцки адрес е бил написан на плика, който се взриви в офис на МВФ в Париж