В Германия завърши нестандартната протестна акция на общински управител, който отведе група сирийски бежанци пред канцлерството в Берлин. Петер Драйен искаше да изтъкне, че няма как да настанява бежанците. Акцията донесе разочарование за организатора и беше разкритикувана от кмета на Берлин. Двама души от групата не се върнаха в селската община.

Петер Драйен организира 550-км пътуване от баварската община Ландсхут до германската столица. Той заведе там група от 31 сирийски бежанци, за да протестира срещу политиката на "отворени врати" на канцлера Ангела Меркел, заради която миналата година в Германия пристигнаха над 1 млн. мигранти.

Политикът обясни, че прави протеста от отчаяние, защото неговата община е изчерпала възможностите за настаняване на бежанците.

Петер Драйен, управител на община Ландсхут: Разочарован съм. Казах в канцлерството, че очаквам тези хора да бъдат настанени при нормални условия, а не в лагери. За жалост това не е възможно. Но ние имаме връзки с пансиони. Ще се опитаме да измислим нещо.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер и други политици разкритикуваха акцията.

Катарина Барли, ГСДП: Такива постъпки на гърба на хора в нужда, които търсят защита, са отвратителни и популистки.

Драйен каза още, че бежанците били разочаровани от приема в Германия, защото очаквали да бъдат настанени в градове. Двама от групата не се върнаха в селската община. Мигрантите ще трябва да свикнат и с по-строгия контрол, след като Германия реши да въведе регистрацията им в централизирана информационна система.

Те ще имат лични карти с данни като пръстови отпечатъци, страна на произход, здравен статус. Целта е да не може някои да фалшифицират самоличността си или се регистрират многократно.