НОВИНИ

Кмет от Бавария закара с автобус бежанци пред канцлерството в Берлин

В Германия завърши нестандартната протестна акция на общински управител, който отведе група сирийски бежанци пред канцлерството в Берлин. Петер Драйен искаше да изтъкне, че няма как да настанява бежанците. Акцията донесе разочарование за организатора и беше разкритикувана от кмета на Берлин. Двама души от групата не се върнаха в селската община.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:51, 15.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Петер Драйен организира 550-км пътуване от баварската община Ландсхут до германската столица. Той заведе там група от 31 сирийски бежанци, за да протестира срещу политиката на "отворени врати" на канцлера Ангела Меркел, заради която миналата година в Германия пристигнаха над 1 млн. мигранти.

Политикът обясни, че прави протеста от отчаяние, защото неговата община е изчерпала възможностите за настаняване на бежанците.

Петер Драйен, управител на община Ландсхут: Разочарован съм. Казах в канцлерството, че очаквам тези хора да бъдат настанени при нормални условия, а не в лагери. За жалост това не е възможно. Но ние имаме връзки с пансиони. Ще се опитаме да измислим нещо.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер и други политици разкритикуваха акцията.

Катарина Барли, ГСДП: Такива постъпки на гърба на хора в нужда, които търсят защита, са отвратителни и популистки.

Драйен каза още, че бежанците били разочаровани от приема в Германия, защото очаквали да бъдат настанени в градове. Двама от групата не се върнаха в селската община. Мигрантите ще трябва да свикнат и с по-строгия контрол, след като Германия реши да въведе регистрацията им в централизирана информационна система.

Те ще имат лични карти с данни като пръстови отпечатъци, страна на произход, здравен статус. Целта е да не може някои да фалшифицират самоличността си или се регистрират многократно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай се подготвя за ново изследване на Луната
Китай се подготвя за ново изследване на Луната
В Овча Купел искат официално преместване на центъра за бежанци
В "Овча Купел" искат официално преместване на центъра за бежанци