За изборен туризъм сигнализира кметът на община Ветово Георги Георгиев. Този път дестинацията е Глоджево, където в края на април 15 души от Турция са били регистрирани по настоящ адрес в града, без дори да са посетили центъра за административно обслужване. А местните хора са притеснени, че може да се стигне до подмяна на вота на предстоящите местни избори през есента.

Глоджево, Ветово

Хората пристигнали от Турция за сватба и решили да се сдобият с нова адресна регистрация. Точно в края на април, когато изтича 6-месечния срок за уседналост за местните избори.

Георги Георгиев - кмет на община Ветово: Назначих комисия, констатирахме , че 5:38 гражданите, чиито заявления са подадени в кметството в Глоджево, те не са присъствали на тези дати в град Глоджево и те не живеят в Глоджево.

Трите къщи, където са им адресните регистрации, са заключени с катинар.

Фатме Саарлъ- съседка:Тези хора са понастоящем в Турция. Те са се изселили 1989 година. По Байрям, по някакви празници имат роднини тука, когато имаме сватби идват. Аз стопанисвам ето това нещо тука и минавам даже тяхната трева отпред.

Оказва се, че всички новорегистрирани са роднини на д-р Мехмед Мехмед, който беше кандидат за кмет на община Ветово през 2015 г. Той заяви, че не намира нищо притеснително близките му от Турция да са с настоящ адрес в Глоджево.

Д-р Мехмед Мехмед: Хората в този списък не означава автоматично, че те ще дойдат на есен да гласуват. Освен това, дори и да дойдат не е сигурно , че ще гласуват за Мехмед Мехмед, освен това не е сигурно, че Мехмед ще бъде кандидат за кмет.

Има ли изборен туризъм и законно ли са регистрирани новите жители на Глоджево ще проверяват и от областната управа в Русе.