НОВИНИ

Кметът на Сливен ще оспори в съда иска на екоминистерството за 4.5 млн. лв

Кметът на Сливен ще оспори в съда иска на Министерството на околната среда от 4,5 милиона лева. Така кметът коментира факта, че частен съдия изпълнител запорира банковите сметки и служебните автомобили на общината. Екоминистерството има претенции за неправомерно изразходвани средства и некачествено изпълнение на първата фаза от водния цикъл на града. От общината увериха, че блокираните сметки няма да се отразят пряко на гражданите и общинските структури.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
18:52, 08.11.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Когато през 2008 година започва да се изгражда първата фаза на водния цикъл на Сливен кмет е Йордан Лечков. Средствата са били предоставени на общината по предприсъединителната програма ИСПА, която отдавна е изчерпана. По настояване на Лечков и след проверка от екоминистерството договорът е прекратен, заради некачествено изпълнение на водния проект. А малко след това се разпада и консорциумът. По тази причина министерството си търси авансово платената сума от общината. При провала на водния цикъл тогава и Европейската комисия наказателно е спряла финансирането.

Йордан Лечков, общински съветник и бивш кмет на Сливен: Фактът, че сме стигнали до такова заключение, или Европейската комисия е стигнала до такова заключение, дава право на мен за това че съм прекратил договора, за да няма по-големи щети за общината.

Общината има 14-дневен срок да плати доброволно исканата сума от четири милиона и половина лева. Кметът Радев, обаче заяви, че ще търси съдебни варианти, за да спре действието на изпълнителния лист. Той увери, че дори и да се стигне до връщане на парите на екоминистерството, то ще бъде за сметка на планираните капиталови разходи, но това няма да се отрази на гражданите и работата на общинските структури.

Стефан Радев - кмет на Сливен: Да. Наистина не се блокират всички сметки. Сметките за Европейски средства и сметките за бюджетни субсидии не могат да бъдат блокирани. Не сме допускали да има спряно плащане, да не се платят заплати навреме, да не се плати нещо от текущите разходи, които правим навреме.

Частният съдебен изпълнител, когото потърсихме за коментар отказа да се срещне с нашия екип.Община Сливен е сред общините в страната, в които действа оздравителен план заради тежкото ѝ финансово състояние. Кметът обясни, че в началото на мандата му преди 2 години просрочените задължения били около 25 милиона лева, сега са намалени до 7-8 милиона.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки е внесъл сигнал до главния прокурор във връзка с претенциите на лидерът на ДОСТ Лютви Местан за признаване на турско малцинство в България.

В сигнала си Джамбазки твърди, че Местан нарушава Конституцията на България като пропагандира разделяне на обществото по религиозен принцип и внушава абсурдната, според вносителя на сигнала теза, че всички мюсюлмани в България са етнически турци.Ангел Джамбазки настоява да бъде извършена обстойна проверка на дейността и финансирането на ДОСТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки: Иво Христов трябва да си подаде оставката
Веселин Марешки: Иво Христов трябва да си подаде оставката
Всекидневни проверки на храната в училищата започват в Бургас
Всекидневни проверки на храната в училищата започват в Бургас