Кметове на малки населени места от страната излязоха на мълчалив протест в Калофер. Те поискаха финансова независимост за кметствата и връщане на възможността за пряк избор на кметове в населени места, които са с над 100 жители. Ако исканията им не бъдат чути до месец, протестите им ще продължат в София.

Калофер, Карлово

Представители на Националното сдружение на кметове на кметства посочиха, че вече половин година няма реакция от страна на държавата на техните искания, въпреки че с предложенията им са запознати представители на държавната и политическата власт.

Според кметовете трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да гарантират финансовия ресурс на кметствата и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 жители по постоянен адрес.

Христо Христов, кмет на с. Ново село, община Велико Търново: Ще има наистина икономия и на финанси, и на организационен характер, но за партийните централи, които няма да хвърлят никакъв ресурс за избори по селата, ще съсредоточат целия в общинския център, а общинският кмет ще си назначава малките кметове.

Желязко Драганин, кмет на с. Зелениково, община Брезово: Ако ни потрябва нещо за 5-10 лева, палим колите, пишем една докладна до кмета и или я подписват или нещо се съкрати, но ние не можем да работим, ръцете ни са почти завързани.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Държавата си дава парите на общините, но общините надолу няма никакъв контрол какво се случва.