НОВИНИ

Кметове са недоволни заради трудности в протоколите при дезинфекция срещу чума

И днес в първомайското село Крушево се събраха жители и кметове на няколко села от общината, за да разискват мерките, след като много стопани отказват да дезинфектират своите стопанства, въпреки че вече са унищожили прасетата си.

bnt avatar logo
от Златка Делчева
07:29, 26.08.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Кметът на Виница Тодор Тодоров обясни, че заявленията за получаването на 300 лв. затрудняват хората с това, че някои от тях нямат банкови сметки.

По думите му има 2 уловки - някои не могат и не знаят как да го направят. Други пък се притесняват, че 12 месеца занапред нямат право да гледат свои прасета.

Кметският наместник на Дебър допълни, че 50% от стопаните са дезинфектирали своите стопанства, но на своя глава. Има дадени препарати, препоръчани от БАБХ. Но в кметство Дебър няма нито един попълнен констативен протокол, тъй като и самите кметове се затрудняват в неговото попълване заради липса на информация.

Стопанин от село Крушево разказа, че е обезпаразитил своето стопанство за около 30 лв. Сам се справих, но по думите му повечето стари хора много се затрудняват.

Хората призоваха чрез комисия и ветеринарните служби да се координира акция по дезинфекция на домашните стопанствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишена пожароопасност е обявена за днес
Повишена пожароопасност е обявена за днес
Външният министър на Иран посети изненадващо Биариц
Външният министър на Иран посети изненадващо Биариц