НОВИНИ

Кметовете на Анкара, Истанбул и Бурса подадоха оставки по настояване на Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отдавна ги призова да се оттеглят заради несправяне със задълженията. На референдума през пролетта за увеличаване на правомощията на президента, 17 от 30-те големи града гласуваха против промяната. Оттогава Ердоган заговори за нуждата от обновяване на местните власти. Кметът на Анкара управляваше града от 23 години и беше определяне като един от най-лоялните хора на турския президент.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:51, 24.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Конфликтът между Ердоган и отстранените кметове започна през пролетта, след референдума за увеличаване на правомощията на президента. Тогава 17 от 30-е големи града гласуваха против промяната. Резултатът накара Ердоган да заговори за нуждата от обновяване на местните власти.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Тези постове не са кресла, които се заемат до живот.

Кметът на Анкара е най-дълго управлявалият градоначалник в Турция. Той е с 5 мандата и е на поста от 23 години. Мелих Гьокчек беше определян като един от най-лоялните хора на турския президент. Но вчера след среща с него обяви, че се оттегля. Оставката ще връчи в събота. Освен кметовете на трите големи града, Ердоган е поискал други градоначалници да освободят постовете.

Оттеглянето на кметовете предизвика нова вълна от догадки - дали Ердоган не се готви за предросчни президентски и парламентарни избори. Те са насрочени за 2019 г., но според някои твърдения, гласуването може да бъде изтеглено за средата на 2018 г. Според последните социологически проучвания, 50 на стои от избирателите подкрепят Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Несъобразена с времето скорост е версията за катастрофата във Владая
Несъобразена с времето скорост е версията за катастрофата във Владая
Плевенчани започнаха препис на „История славянобългарска“
Плевенчани започнаха препис на „История славянобългарска“