Обвинения за двама кметове, единият от ГЕРБ, другият от БСП. Градоначалникът на Созопол - Панайот Рейзи е с повдигнато обвинение за присвояване на близо 2 милиона лева. Софийската градска прокуратурата го разследва за извършени плащания за ремонти. Парите обаче отивали по банкова сметка, която не е на фирмите, извършвали дейността. С две обвинения се сдоби и кметицата на Златица - Магдалена Иванова. Според държавното обвинение тя е присвоила 1 милион лева и е съставила документи с невярно съдържание.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи, който е избран с подкрепата на ГЕРБ, а след това стана и член на партията е разследван за престъпления, за които прокуратурата твърди, че е извършил от края на август 2014-а до края на март 2017-а г. Според държавното обвинение през този период 33 пъти Рейзи е наредил да се преведат различни суми с основание договор за строително-монтажни работи и издадени фактури. Така по посочена от Панайот Рейзи сметка са преведени близо два милиона лева. Прокуратурата твърди, че титуляр на сметката е физическо лице, което няма нищо общо с изпълнителя на платените от кмета на Созопол дейности.

От държавното обвинение не казват за кои ремонти в общината става въпрос , но източници на "По света и у нас" твърдят, че се разследва изпълнението на пълния воден цикъл в Созопол. Панайот Рейзи отказа да коментира повдигнатите му обвинения.

Кметът на община Созопол е обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева

Кметът на община Созопол е обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева

Кметът Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода 2014-2017 г. , в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с др...

Прокуратурата разследва и друг кмет, този на Златица Магдалена Иванова, която е от БСП. Държавното обвинение твърди, че в края на януари 2014-а година тя е декларирала неверни обстоятелства за ремонта на основното училище в града и така е усволоила пари от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие", а учебната сграда всъщност била ремонтирана с друго финансиране.

Магдалена Иванова, кмет на Златица: Училището е строено през годините и с общински средства и с донорски програми поетапно, поединично. Това, което ние построихме не повтаря финансиране.

Второто обвинение към Иванова е за присвояването на 1 милион лева. Според прокуратурата тя направила това от средата на юли 2014-а до средата на декември същата година. Парите били отпуснати целево за финансиране на капиталови разходи.

От държавното обвинение обаче твърдят, че Иванова платила ремонти, които не са извършени, като за това също били изготвени документи с невярно съдържание, но от собственика на фирма, която имала договор с общината, както и от подчинена на кметицата.

Магдалена Иванова, кмет на Златица: Винаги преди избори се сещат и точно по този начин се случват нещата, повдигат се обвинения, така беше и на изборите 2016-та година март месец, два дни точно преди изборите се повдига обвинение.

Ако бъдат признати за виновни, Иванова и Рейзи могат да бъдат осъдени на затвор от 10 до 20 години, както и да бъде конфискувано част от имуществото им. Грози ги и забрана да заемат държавни и обществени длъжности, както и да упражняват определени професии.

Повдигнаха обвинение на кметицата на Златица за присвояване на 1 млн. лева

Повдигнаха обвинение на кметицата на Златица за присвояване на 1 млн. лева

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова, кмет на община Златица, за извършено от нея документно престъпление по чл.311 от...