Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев е един от най-големите колекционери на кантари и теглилкиу нас. За близо трийсет години той е успял да събере над 70 различни експоната, сред които търговски, пощенски и рибни кантари. А сбирката му вече е участвала в няколко изложби в страната и чужбина.

Арбанаси, Велико Търново

Тошо Кръстев разказва, че всичко започнало с един кантар на няколко века, който тъстът му подарил.

Тошо Кръстев – кмет на село Арбанаси
„Кръстците и телетата са теглили до 250 килограма. Той е с две куки, с топуз, който тегли на тежко и на по-малка тежина, зависи как се обръща топузът. Разграфен е оки, това е турска мерна единица, която след Освобождението е била и официална мерна единица!“

Първите си лични находки пък намерил на пункт за изкупуване на старо желязо. Днес колекцията му от 70 експоната е една от най-големите и атрактивни в страната и затова вече няколко пъти е била показвана в музеи у нас и в чужбина.

Тошо Кръстев – кмет на село Арбанаси
„Всеки един за себе си е интересен, защото е използван за различни видове услуги, има такива пощенски, засега имам 5-6 вида. Те са по-интересни, защото са по-фини, по-интересни и на вид. Най-фини са, разбира се, аптекарските, които от 0 до 50 грама е, мисля, максимумът, който могат да претеглят.“

Освен кантари, кметът на Арбанаси събира всякакви старинни вещи. А втората му по големина колекция е от манерки, от които вече има стъклени, оловни и алуминиеви.