Кметът на Червен бряг Данаил Вълов и петима служители са задържани за 24 часа след днешната акция на специализираната прокуратура в града.

Червен бряг, Червен Бряг

Според прокуратурата е установено, че той е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд". Стойността на програмата е 229 хиляди лева.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за топъл обяд в града и Койнаре, в която са участвали три фирми. Вместо да сключи договор с фирмата, дала най-ниска цена, кметът е прекратил обществената поръчка, като според прокуратурата целта му е била да облагодетелства други две фирми. Бившият пиар на община Червен бряг, който е подал сигнала до прокуратурата преди 7 месеца, твърди, че има и още нарушения.

Христо Гешов, бивш пиар на общината: Първото нарушение, че фирми, приближени до кмета, визирайки главната счетоводителка на семейната фирма на кмета и общински съветник, подкрепящ местната власт, винаги те печелят обществената поръчка за топъл обяд. Там има редица нарушения, част от които са храненето на мъртви души. Иначе казано - хора от селата, които са с издаден смъртен акт, те са били хранени в продължение на някакво време.

Заместник-главният прокурор обяви, че кметът и петима служители са задържани за 24 часа.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: На кратко става въпрос за лобиране в полза на определени фирми, да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки от вас може да се сети. Не е трудно да се сети, между другото. Това, което констатираме в десетки досъдебни производства е, че ситуацията е като с ТЕЛК, НОИ и един куп други държавни структури, че пари изтичат отвсякъде.
Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг

Специализираната прокуратура провежда действия по разследването срещу кмета на Червен бряг, съобщиха от КПКОНПИ. Срещу кмета е образувано досъдебно пр...

© БГНЕС