Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията с акция срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Той и още петима служители на общината бяха задържани и освободени.

Червен бряг, Червен Бряг

Според прокуратурата Данаил Вълов е нарушил задълженията си като възложител на обществени поръчки от април 2017 г. Разследващите установили, че вместо да сключи договор с фирмата, дала най-ниска цена, кметът е прекратил поръчката, за да облагодетелства други две фирми.Сигналът е подаден преди 7 месеца от бившия пиар на община Червен бряг.

Христо Гешов - бивш пиар на общината: Главната счетоводителка на семейната фирма на кмета и подкрепящ местната власт общински съветник, винаги те печелят обществената поръчка за топъл обяд.
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: На кратко става въпрос за лобиране в полза на определени фирми, да спечелят обществени поръчки. Има данни за извършени престъпления по служба от кмета на Червен бряг.
Кметът на Червен бряг е арестуван за 24 часа

Кметът на Червен бряг е арестуван за 24 часа

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов и петима служители са задържани за 24 часа след днешната акция на специализираната прокуратура в града.

Заместник - главният прокурор подчерта, че това не е единственото разследване на обществени поръчки в общините.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Ситуацията, независимо какъв цвят и от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част е една и съща. Става въпрос за нарушения масово на обществените поръчки, по които те са възложители.

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов заяви, че няма никакви притеснения от започналото разследване.

Данаил Вълов, кмет на Червен бряг: Тази процедура я дъвчем повече от година и половина. И ние единственото, което правим, е изпълняваме предписанията на КЗК и на Върховен административен съд.

Вълов не отрече, че се познава със спечелилите фирми по програмата, но посочи, че няма конфликт на интереси, за което имал и становище от Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Той е начело на общината за втори път и е избран като независим кандидат.

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг

Спецпрокуратурата разследва кмета на Червен бряг

Специализираната прокуратура провежда действия по разследването срещу кмета на Червен бряг, съобщиха от КПКОНПИ. Срещу кмета е образувано досъдебно пр...