НОВИНИ

Кметът на Долна Градешница отпътува за Белгия, за да сече елхи

Повече от половината млади мъже в Благоевградското село Долна Градешница напуснаха родното си място. В края на октомври група от около 50 момчета е отпътувала за Белгия, за да секат коледни елхи. Младежите са наети само за месец, но ще изкарат около 5000 лева. Заедно с младежите в Белгия е заминал и кметът на Долна Градешница.

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 18.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още
Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Да, ползва си годишния отпуск и аз имам информация, той ме е уведомил, че ще ходи в Белгия да бере елхи. Студент има, нормално е. В Долна Градешница заплатата на кмета е около 600 лева, нормално е той да отиде и да си припечени един допълнителен доход.

По думите на кмета в община Кресна безработицата е висока, за това и младите търсят работа в големите градове в областта като Сандански и Благоевград или зад граница.

Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Нашата община има доста хора в Италия, Англия, Испания, както разбрахте и в Белгия, в Гърция защото тука сме близо. Така че чужбина е един вариант, с който допълнително хората припечелват.

Методи Стефанов е от малцината младежи, останали в село Долна Градешница. Ходил е 3 пъти да сече коледни елхи в Белгия, но тази година решил да си остане у дома, най-вече заради тежките условия на труд.

Методи Стефанов: Много е лошо времето - дъжд, сняг, и това ме отказа от там, иначе работата е добре платена - между 9 и 12 евро на час.

Повечето гастарбайтери влагат припечеленото зад граница в ремонти на родните си домове. Малко са тези, които се опитват да започнат собствен бизнес в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват традиционния коледен базар в София
Откриват традиционния коледен базар в София
Защо Коледните пости са важни за душата и тялото
Защо Коледните пости са важни за душата и тялото