Кметът на Костенец Радостин Радев е обвинен за това, че се опитал да корумпира общински съветници, като им предлагал 30 000 лева, за да гласуват в местния парламент решение, от което той имал интерес. Съучастник на кмета бил предприемачът Ивайло Пашов, спечелил обществена поръчка за над 1 милион лева.

Сигналът срещу кмета на Костенец е подаден в Антикорупционната комисия още през март. Тогава общината започнала да подготвя с европейско финансиране стартирането на реконструкцията на основно училище в града. За целта кметът трябвало да получи разрешение от Общинския съвет да подпише "запис на заповед" пред ДФ "Земеделие", с която да се гарантира плащането. Местният парламент обаче няколко пъти отказал да гласува това решение, заради липсата на мнозинство, което да го подкрепи. Тогава кметът решил да си набави трите гласа на съветници, които не му достигали.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Обещавано е да се даде дар, от кмета на община Костенец, сума 30 000 лева на общински съветници от Общинския съвет на община Костенец, за да гласуват определено решение, което е в интерес на кмета.

Съучастник на кмета в предлагането на подкупа е бил предприемачът Ивайло Пашов, който е спечелил поръчката за реконструкцията на училището. Той гарантирал пред набелязаните общински съветници, че ако се приеме решението, което Радостин Радев предлага, ще си получат парите.

Десислава Христова, прокурор в Специализираната прокуратура: Като е издал "запис на заповед" на името на общинския съветник за същата сума, която е била обещана.

След активни преговори и предлагане на пари на още общински съветници решението е прието на 14 юни, но не на заседание на Общинския съвет, а на подпис. Така е избегнато и ново обсъждане. Въпреки че кметът предлага, а не взима подкуп - имотното състояние на Радостин Радев ще бъде проверявано заради свидетелски показания на общински съветници.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Публична тайна е, че кметът взима по 10% от всяка обществена поръчка. Това е цитат на свидетел.

Прокуратурата събира доказателства и за още две обвинения, които е възможно да бъдат повдигнати на кмета - за присвояване и за безстопанственост, която е нанесла значителни вреди на общината.

Десислава Христова, прокурор в Специализираната прокуратура: Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 000 лева от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори в полза на общината при изпълнени вече обществени поръчки.

При обиските вчера в кабинета на кмета са открити неправилно съхранявани личното му оръжие и множество боеприпаси.