Кметът на столичния район "Младост" - Десислава Иванчева, е спряла строеж в квартала, без да има законови основания. Това стана ясно по време на заседание на комисията по градоустройство в Столичната община. Повече по темата, вижте в репортажа на Тереза Ставрева.

София

Мотивът за решението на Десислава Иванчева е отклонение в изпълнението на строежа от одобрения за него план. Според кмета на "Младост", фирмата, наета да направи проверка на терена, е установила, че основите му са изкопани с 29 см по-дълбоко от предвиденото. Експертите от комисията по градоустройство обаче са на друго мнение.

Силвия Христова - председател на Комисия по архитектура и градоустройство към Столичната община
"В случая става въпрос може би за неправомерно издадена заповед и една геодезическа фирма, която не стана ясно как е избрана, е направила заснемане на строежа на г-жа Изабела Сярова и е констатирала отклонения, които не стана ясно защо тя смята, че са съществено отклонение от закона."

Заради това комисията гласува да укаже препоръка на кмета на "Младост" да преразгледа своето решение.

Силвия Христова - председател на Комисия по архитектура и градоустройство към Столичната община
"Тя спокойно като административен орган, ако има, разбира се, желание и воля да се съобрази с нашето желание и воля да преразгледа случая, може да го коригира."

Макар и издадена, заповедта към този момент не е връчена на собственика на имота - Изабела Сярова, която преди седмица обяви гладна стачка пред сградата на Столичната община. Аргументът ѝ беше, че район Младост е под административна блокада и масово се спират строителни обекти без законова обосновка.