Специализираният наказателен съд реши да освободи Николай Димитров, кмет на община Несебър и общинския съветник Петър Тодоров от ареста. Николай Димитров е с изменена мярка за неотклонение, гаранция в размер на 40 000 лв., а общинският съветник Петър Тодоров - с 20 000 лв.

От Специализирания наказателен съд не уведомиха медиите за днешното съдебно заседание. От свои източници "По света и у нас" научи, че според съдебния състав е отпаднала опасността Николай Димитров и Петър Тодоров да повлияят на свидетели по разследването срещу тях. Няма опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния наказателен съд в тридневен срок, а заседанието е насрочено за 19 декември.

От Специализираната прокуратура заявиха за "По света и у нас", че ще протестират днешното съдебно решение пред по-горната инстанция.

Ако изменението на мярката бъде потвърдено от апелативните спецсъдии, то тогава двамата ще излязат на свобода.

Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста

Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста

Днес беше първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър. Избраният за кмет Николай Димитров беше докаран под конвой от следствения арест....

Николай Димитров и Петър Тодоров са обвиняеми за участие в организирана престъпна група с цел купуване на гласове. Според прокуратурата Николай Димитров е уличен за ръководител на групата. Двамата с Тодоров бяха задържани дни преди първия тур на местните избори. Макар и в ареста, Димитров спечели вота с близо 60% и беше избран за пореден мандат кмет на Несебър, а Тодоров - за общински съветник. Те положиха клетва, след като с разрешение на наблюдаващия прокурор, бяха конвоирани до Несебър за първото заседание на Общинския съвет, а след това - върнати в ареста.