НОВИНИ

БАБХ проверява стопаните в Кресна дали са умъртвили прасетата си

В Кресна експерти от Областната дирекция по безопасност на храните започнаха масови проверки дали стопаните доброволно са умъртвили домашните си прасета. Днес изтече срокът за прилагане на мярката за спиране на Африканската чума в Кресна. Това се наложи след като в река Струма до Кресна беше намерено заразено прасе. Близо 90 % от прасетата са заклани, няма напрежение сред населението. Каква е ситуацията в Кресна - вижте във видеото.

bnt avatar logo
от Слави Илиев
09:01, 19.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

По актуализирания в общината списък животните, които трябва да бъдат ликвидирани са около 180. Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство.

Методи вече закла и трите си прасета, но е убеден че са болни.

Методи: Аз мисля, че прасе ако има чума ще има някакви признаци, 100 % ще има признак. То прасето, както казваме ние тука яде, та се къса. За мене е на политическа основа всичко.
Николай Георгиев, кмет на Кресна: Нашите съграждани се майтапят, че Коледа е дошла в нашата община. Позор и срамота е да се колят прасета в тази жега.

Служители на областна дирекция безопасност на храните вече изземват карантията, която ще бъде загробена. Проблемът обаче е свързан със местоположението на град Кресна.

Д- р Атанас Григоров, началник отдел „Здравеопазване на животните" към БАБХ - Благоевград: Кресна е на стратегическо място и не можем да си направим КПП- та , не можем ад затворим пътя, няма как да стане.

След като приключат с дезинфекцията на дворовете в града, започват клинични прегледи в десеткилометровата зона, която включва пет населени места.

Вижте повече във видеото от Сутрешния блок

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Жорж Ганчев
Почина Жорж Ганчев
Майк Пенс отново ще е подгласник на Тръмп на изборите през 2020 г.
Майк Пенс отново ще е подгласник на Тръмп на изборите през 2020 г.