НОВИНИ

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водния режим

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водния режим. От днес града и околните села ще имат вода по 10 часа на ден - сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Режимът е въведен заради пресъхването на язовир "Студена", който е единственият източник за питейни нужди в областта. В момента се правят проверки дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене и може да се използва като втори вариант.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:16, 18.11.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Официално режимът започна в 10 сутринта. В центъра на Перник обаче чешмите пресъхнаха няколко часа по-късно, заради оттичащата се по тръбите вода. В същото време във високите квартали на града се оплакаха, че вода няма от вчера.

Иванка Григорова, жител на Перник: Спират я, пускат я - мръсна вода е. Много ясно, че ще се харчи повече вода, отколкото досега, защото докато оттече тази мръсотия, която я има, е нещо уникум.

Засегнати от режима са близо 60 хиляди души.

Повечето домакинства, училищата, детските градини и болниците ще разчитат на бидони, с които са се снабдили. Както и на минерална и изворна вода, купени от магазините.

Всички разходи са за сметка на училищата, детските градини и болниците.

Михаела Ивайлова, директор на ДГ "Калина Малина": Всяка група разполага с достатъчно количество вода - приблизително по около 200 литра на група. Като и 20 литра сме предвидили изворна вода за пиене. Кухнята също разполага с 200 литра вода.

Борис Свиленов, директор ОУ "Свети Иван Рилски": Имаме намерение да засилим дезинфекционната дейност, в това число да прибърсваме и чиновете, и дръжките на вратите.

От РЗИ-Перник започват засилени проверки. Проби на водата ще се взимат всеки ден. В кухнята-майка, която захранва почти всички училища в града и околните села са въвели и допълнителни мерки.

Чавдар Гебов, управител "Детско ученическо хранене": Подсигурени са препарати за дезинфекция на ръце, на всякакви повърхности, така че съм уверен, че няма да има проблеми при изпълнението на задълженията.

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водния режим и заплаши със съд местното ВиК дружество, ако не спазва уговорения режим.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Годината може да е била по-суха, но това, което ни извадиха като статистика - за последните 20 години е имало и по-сухи години, в които не сме били изправяни пред такава криза, така че тук вече трябва да се търсят причините, довели до това изпитание, което е пред перничани. Надявам се прокуратурата да си свърши работата.

Режимът може да продължи до 5 месеца. За да се спести вода от язовир "Студена", големите предприятия вече не използват питейна вода за промишлени нужди.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Ограничено е водоподаването на големите ни предприятия. Те имат алтернативи, които използват вече. Въпросът е защо по-рано не са били ограничени да не ползват питейна вода.
Те си имат собствени водоизточници.

От общината поискаха ВиК да осигури повече екипи за отстраняване на авариите, които се очаква да се увеличат заради постоянното пускане и спиране на водата. Управителят на дружеството отказа да говори пред камера днес. Граждани подготвят протест в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в Грузия
Продължават протестите в Грузия
Пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор
Пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор