НОВИНИ

Кметът на Перущица Ради Минчев е обвинен за подкуп

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение за подкуп от 40 000 лева на кмета на община Перущица Ради Минчев. Още двама души са обвинени за подкуп, документни престъпления и укриване на печати на държавни и общински органи. Тримата са подготвили обществена поръчка на стойност 260 000 лева за укрепване на свлачище, като са се облагодетелствали. Обвинените остават в ареста за 72 часа. Ако вината бъде доказана, кметът Ради Минчев може да лежи в затвора до 10 години.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:53, 14.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Разследването срещу кмета е започнало след сигнал в ДАНС за извършени от него други финансови злоупотреби от 2012-та до 2014-та година. При претърсванията вчера от различни адреси в страната са иззети компютри, флаш памет, печати и голяма сума пари. Така разследващите установили, че се касае за предварително подготвена от трите лица схема. Срещу 40 000 лева кметът Минчев се е договорил фирмата на бизнесмена Павлин Статев да укрепи свлачище в местността Чурен край Перущица. За целта Статев създава фиктивно консорциум с две поддружества.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: В едното дружество участва Павлин Статев, който е изготвил документацията за кандидатстване. Другото дружество, който образува един консорциум, участва строителна фирма, която разполага с необходимия ценз и история за кандидатстване. Направено е, защото обвиняемият Статев и дружеството му нямат какъвто и да е опит, нито са съществували в областта на строителството.

В схемата е участвала и Илияна Павлова от София, която е подготвила фалшив официален документ за оценка на строителен надзор на свлачището. Тя е укривала и печатите за съставяне на цялата документация.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Буквално 2/3 от документацията само за този казус е неистинска.

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии е отпуснала 130 хил. лева за укрепване на свлачището. От тези пари разследващите са установили, че фиктивната строителна фирма е взела за бъдещата си дейност 45 000 лева, а останалите 85 000 са разпределени между тримата обвиняеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София осъмна с разлепени плакати на лица, за които се твърди, че са наркодилъри
София осъмна с разлепени плакати на лица, за които се твърди, че са наркодилъри
Над 170 кръводарители в кампанията на БНТ
Над 170 кръводарители в кампанията на БНТ