От днес Пловдив става европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата 2019 г. Откриването е тази вечер, а специално за церемонията беше построена 30-метрова кула. На сцената ще се изявяват кукери, актьори, танцьори, а гостите ще чуят и космическия глас на голямата народна певица Валя Балканска. От 19 ч събитието ще се предава и на живо в ефира на БНТ1.

Пловдив

Събитието е от изключително значение за България, тъй като за първи път български град ще е европейска столица на културата

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Чувстваме се много празнично, много съм развълнуван. Репетираме всичко преди откриването и сме като в предстартова треска.
Светлана Куюмджиева, арт директор на "Пловдив 2019": Това е повратна година за Пловдив, събитията са плод на 4-годишна подготовка, много дълъг процес на работа. Пловдив никога няма да бъде същият след "Европейска столица на културата".

Центърът на Пловдив днес остава затворен за автомобили, но за сметка на това градският транспорт ще се движи с делнично разписание.

От днес Пловдив е културната столица на Европа

От днес Пловдив е културната столица на Европа

От днес Пловдив официално поема домакинството като европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата 201...