НОВИНИ

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев е разследван за подкуп

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев е разследван за подкуп, потвърди първо в ефира на БНТ заместник-главният прокурор. Той беше задържан снощи при акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия. Цяла нощ бяха извършвани обиски в кабинета и дома на арестувания кмет. Иван Гешев направи аналогия с разследването на Десислава Иванчева. Подчерта обаче, че Ральо Ралев е действал внимателно и с цел да се затруднят разследващите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 31.05.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Разплитането на случая с подкупа, за който разследват Ральо Ралев започва преди пет месеца. Тогава строителен предприемач поискал среща с премиера Бойко Борисов и му обяснил, че кмета на район "Северен" в Пловдив иска пари за уреждането на строително разрешително.

Бойко Борисов, министър-председател: Тези, които са си позволили, както в Пловдив, да сочи тавана, видяхте какво му се случи. Като сочи така нагоре, сиреч за високо са парите, видяхте какво му се случи. Имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен.

Строителният предприемач е бил притискан да подпише договор, че получава заем от посредник в схемата с подкупа и по този начин да се оправдаят парите, които ще даде, за да си получи документите за строежа.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Ако правя паралел между двата случая, за случая "Младост, извинявам се за уличния жаргон, както каза един от колегите прокурори, които са наблюдаващи по делото "Никой не взима пари по този балъшки начин". Този случай - вторият е доста по-качествено обработен от хората, които сме задържали.

Наши източници твърдят, че подкупът е трябвало да се плати вчера преди обед. В последния момент обаче получателите са поискали строителният предприемач да обмени парите в друга валута и му било казано това да се случи на няколко транша в различни обменни бюра. Целта им била да са сигурни, че няма да получат белязани банкноти.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Хората взимат предохранителни мерки, променят се предварителни уговорки, променят се маршрути в динамика. Всичко е динамично и тече в реално време.

По време на разследването са използвани СРС-та, от които става ясно, че разследваните за подкупа са обсъждали как да избегнат грешки и да не светнат като Десислава Иванчева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: От Реджиналд до сър Джон
ДРУГИТЕ новини: От Реджиналд до сър Джон
Освободиха временно началника на ОДМВР-Силистра след инцидента с пострадали деца
Освободиха временно началника на ОДМВР-Силистра след инцидента с пострадали деца