Кметът на Разлог Красимир Герчев забрани извозването на минерална вода с цистерни до хотелите в Банско. В последните години част от тях захранваха басейните си с вода от извора в село Баня. Целта е да се гарантират водни количества за туристическия бранш в Разлог и селата в района.

Разлог

Температурата на минералната вода от изворите в района на село Баня е около 58 градуса, което я прави изключително подходяща за хотелиерите, които искат да развиват СПА туризъм. Затова много представители на бранша в Банско предпочитат да извозват водата до своите хотели, която след това само подгряват. Всеки ден от извора поне по три цистерни са черпели вода.

До момента са издадени 65 разрешителни за вземане на вода от извора в село Баня, като всяка година броят на желаещите да ползват вода се увеличава.

Красимир Герчев, кмет на община Разлог: В момента всички хотели са пълни, сега е пикът на черпене на минерална вода, това е мярката, която ние сме предприели с оглед да защитим интересите на жителите на село Баня и в частност интересите на община Разлог.

Част от хотелиерите в Банско подкрепят идеята на община Разлог, защото според тях по този начин няма да бъдат подвеждани туристите.

Бурхан Немутлу, собственик на хотел в Банско: Едно е да имаш цистерна и всеки ден, ако трябва да се рекламираш, значи всеки ден трябва да подгряваш тази вода, но едва ли тука някой, тя е и икономически неизгодна. не можеш всеки ден да караш с цистерна и да казваш, че имаш минерална вода.

Идеята на туристическия бранш е Разлог да се развива в сферата на балнео и спа туризма и чрез минералните извори, които са над 70.

Красимир Герчев, кмет на Разлог: Ние изградихме и нов черпателен резервоар, за да имаме нови ползватели. Така че да видим до къде сме стигнали с ползването на находището. Всички разрешителни за ползване на минерална вода ги съгласуваме с "Басейнова дирекция".

Хората в селото са притеснени, че от честото преминаване на цистерните, пълни с вода се руши и пътната настилка.

Хотелиерите в Банско ще могат да взимат вода от изворите в района на село Елешница, където все още няма заявен талкова голям инвеститорски интерес.