Кметът на Русе Пламен Стоилов свика днес работна среща, на която беше обсъдено замърсяването на въздуха в града. Това съобщиха от общинската управа.

Русе

На срещата присъстваха всички заинтересовани институции. Стана ясно, че кметът е поискал от Изпълнителната агенция по околна среда да му се предоставя ежедневно информация за измерените стойности на контролираните атмосферни замърсители на територията на град Русе от автоматична измервателна станция "Възраждане" и пункт "Здравец Изток". Данните ще се публикуват своевременно на сайта на общината.

"Това, което се случва в нашия град преля чашата на търпението", заяви Стоилов. Той допълни, че се чувства длъжен да свика тази среща на представители на институции и тя да стане регулярна, за да не се допусне повече замърсяване на въздуха в Русе.

"Въпреки установеният причинител на замърсяването, всеки ден обгазяванията и жалбите от различни райони на града продължават. Категоричен съм, че няма да позволя някой да трови русенци и съм готов да водя тази битка до край", каза още кметът.

Той е поискал от Министерството на околната среда и водите да предостави необходимата специализирана техника за замервания на въздуха.

Окръжна прокуратура води разследване за престъпление срещу неизвестен извършител, което трябва да приключи в двумесечен срок.