НОВИНИ

Кметът на Септември плати парична гаранция от 130 000 лева

Кметът на Септември Марин Рачев е внесъл паричната гаранция от 130 хиляди лева по делото в специализираната прокуратура, която преди месец му повдигна 2 обвинения - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки, с които е ощетил общината за стотици хиляди лева. Днес той се яви в Пазарджишкия окръжен съд по друго дело за неплатени данъци за времето преди да стане кмет.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив М. Димитрова, С. Пушкова
18:08, 09.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Марин Рачев съобщи, че сумата за колосалната парична гаранция е събрана от дарения на хора от Септември и околните села.

Марин Рачев: "В действителност дори се събраха и повече пари от хора, които са съпричастни, които не искат общината да бъде въвличана в схемата на т.нар. спасители."

Според Рачев част от хората стоящи зад инициативата "Да спасим община Септември" от десет години въртели схеми, от които са изгорели не една и две фирми.

Марин Рачев: "Работеща схема чрез изопачаване на фактите чрез полуистини, обезкоставяна на един куп фирми - големи, включително и Община София е била потърпевша от тези спасители и от фирмите, които стоят зад тях. Това са офшорни фирми, регистрирани на не знам си какви острови."

Всички проблеми на община Септември според кмета идвали от апетити към находището за минерална вода във Варвара.

Марин Рачев: "Няма да им се получи схемата, която са я прилагали не само в община Септември, но тука ще ударят на камък."

Непосредствено преди началото на днешния процес в Пазарджишкия съд инициативният комитет "Да спасим община Септември" предостави на медиите извадки от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който са констатирани множество нарушения от страна на кметския екип.

Борислав Малешков – юрист: "В доклада в рамките на 99 страници са посочени нарушения при разходването на общински пари и сключване на договори с приближени до кмета фирми. Основно с втората братовчедка на жената на кмета АДФИ е констатирало нарушение при доставка на горива. Община Септември само от фирма "Оил Транс ПЗ" ЕООД с управител Владимира Балджийска втора братовчедка на жената на кмета, тъй като не е проведена обществена поръчка, а според проверяващите това е трябвало да стане по реда на Закона за обществените поръчки."

Кметът съобщи, че е завел дела за клевета срещу хора от инициативния комитет "Да спасим община Септември".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЧЕЗ ще проучва възможностите българската държава да влезе в сделката
ЧЕЗ ще проучва възможностите българската държава да влезе в сделката
Исторически пробив: Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен-ун
Исторически пробив: Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен-ун