Засега няма да се строи върху зеления терен в столичния квартал "Младост 1". До тази развръзка се стигна, след като хората от квартала многократно излизаха на протести и се обявиха против намеренията на инвеститора да построи триетажна сграда между блоковете.

София

Протестиращите заплашиха, че ще съдят Общината заради даденото разрешение за строеж и приемането на подробния устроиствен план без да бъдат поканени на общественото му обсъждане. Исканията на жителите стигнаха до кмета на София Йорданка Фандъкова, която разпореди цялостна проверка на случая.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Назначих цялостна проверка на този казус. От момента на реституция, защото това се е случило много отдавна до приемането на общите устройствени планове. До приключване на тази проверка със сигурност няма да позволя да се строи."

Георги Тончев, собственик на фирмата, която трябва да строи там, обясни, че е бил потърсен от Столичната община, откъдето са го помолили да спре строежа, докато тече проверката. Тончев заяви, че ще изчака резултатите от нея, защото иска всички да са спокойни, че намеренията му не са незаконни.

Кметът заяви, че ще направи всичко възможно това зелено пространство да бъде запазено. И обясни, че докато трае проверката, ще се търсят варианти за трайно решение на проблема.