Пожарът на старото сметище край Свищов започна преди пет дни и обхвана 50 декара. Благодарение на пожарникарите и доброволците, които обливат постоянно тлеещите участъци, вече няма опасност за близките горски масиви и вилната зона край града. Според кмета на община Свищов Генчо Генчев има сведения за умишлен палеж.

Старото сметище до Свищов е запалено от четирите краища. Това показва първоначалният оглед, извършен от служителите на полицията и пожарната.

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Имаме вече първоначални сведения за умишлен палеж, който от четирите края е обхванал сметището. Предстои вече органите да установят извършителя.

Въпреки че пламъците са потушени с 1500 кубика вода, на места има тлеещи огнища. Местните хора се притесняват за въздуха, който дишат.

Според екоинспекцията няма замърсяване на въздуха.

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Няма повод за притеснение. Осигурени са 24-часови дежурства от стационарната станция. Наблюдава се изменението на атмосферния въздух и към момента не са показали стойности, които да застрашават живота на нашите граждани.

40 доброволци и пожарникари от Свищов и Велико Търново продължават да гасят тлеещите огнища и да запръстяват сметището. За рекултивацията му са отпуснати 3 милиона лева. Тя обаче се е забавила, защото сметището от 50 декара се е разраснало до 120, като е превзело земеделски площи и гори.

Вижте повече във видеото от Сутрешния блок на БНТ