НОВИНИ

Книга разкрива тайния свят на офшорните афери в Панама

Името на Ветко Арабаджиев е замесено в досиетата "Панама". Крайните собственици на две от фирмите на бизнесмена фигурират в Панама Пейпърс. Историята на мащабното разследване вече е преведена в книга на български.

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:22, 09.09.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Нищо не виждам. Не чувам нищо. И нищо не казвам. Принципът на трите маймунки е принцип на панамската фирма "Мосфон". Години наред тя помага на бизнесмени, политици и футболисти да перат пари и да укриват данъци чрез офшорни фирми. И всичко това - съвсем законно. Схемата обаче беше изобличена преди две години от международния консорциум на разследващите журналисти.

Йово Николов, разследващ журналист: Това, което може да учуди българския читател, лично аз бях стъписан от това - са размерите на укриването на данъци в световен мащаб - говорим за едно богатство от 50-60 трилиона долара.

Следите на тези пари са старателно прикрити зад кухи фирми. Кухите фирми са регистрирани в държави, където има най-малко данъци и най-голяма непрозрачност - така наречените данъчни убежища. По този начин собствениците на богатствата не изплащат дължимото на своята страна. Неморално, но абсолютно законно.

Йово Николов, разследващ журналист: Много любопитна е самата история на фирмата Мосфон, начинът по който тя е тръгнала, особено нейните клиенти, които са близки до примерно Путин, Башар Асад, Доналд Тръмп. Това разследване показа лицемерието на тези лидери.

А когато скритите суми застанаха до конкретни имена, последствията не закъсняха. Исландският премиер, засрамен от разкритията, подаде оставка. Пакистанският беше отстранен. Държавите търсят нови начини да се справят с офшорните хитрини.

Йово Николов, разследващ журналист: Германската държава е платила да получи информация кои граждани имат такива офшорни сметки и съответно да им потърси отговорност или да намери някакъв начин да си върне данъците.

Така порочният кръг, движен от фирмата Мосфон е вече прекъснат. Светът на потайностите е открехнат. С една забележка - в света има още 2000 подобни фирми, които може би пазят нечия тайна. И докато досиетата „Панама" вече са на масата, половината от световното богатство все още върви под нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик този следобед
Очаква се интензивен трафик този следобед
Преди началото на учебната година в Пловдивско все още се търсят учители
Преди началото на учебната година в Пловдивско все още се търсят учители