НОВИНИ

Книгата "Руската култура" беше представена в София

Първият превод на български на книгата "Руската култура" на енциклопедиста акад. Дмитрий Лихачов беше представен пред публика в Руския културно-информационен център в столицата. Изследването е посветено на културата, историята и литературата. Преводът е дело на Мария Петкова.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
23:12, 20.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Изследвания и паралели между България и Русия, търсенето на духовната ценност, делата на Кирил и Методий и църковнославянският език. Това са само част от темите, които могат да открият читателите на страниците на книгите на Лихачов.

Мария Петкова - преводач на книгата "Руската култура": Когато тази книга попадна в ръцете ми, ме порази със своята мъдрост и съдържание.
проф. Аксиния Джурова: Този сборник се включва в голямата битка за паметта. Това е своеобразен морален и етичен коректив, от който винаги поколенията ще имат нужда.

Според проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на Лихачов, книгата "Руската култура" е сбор от публицистични статии от миналото, но актуални и в бъдещето.

Мария Петкова - преводач на книгата "Руската култура": Той говори в книгата как да спасим нашето земно кълбо, което лети във Вселената като огромен музей и този музей, съдържащ неповторими ценности, трябва да бъде спасен. Казва велики думи, че България е държавата на духа и че има значим принос за руската култура.

Културата е онова, което в значима степен оправдава пред Бога съществуването на народ и нация. Това е една от най-ярките фрази в книгата на енциклопедиста и хуманист Лихачов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинка твори впечатляващи кулинарни картини
Украинка твори впечатляващи кулинарни картини
НДК със сертификат за достъпна среда
НДК със сертификат за достъпна среда