НОВИНИ

Книгоиздателите настояват за намаляване на ДДС върху книгите

Открито писмо с настояване за намаляването на ДДС върху книгите разпространиха издателства от асоциация "Българска книга". В момента ДДС върху книгите и печатните издания е 20%, колкото и върху всички други стоки. Подобна мярка според издателите ще направи книгите у нас по-достъпни.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:30, 01.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

За намаляването на ДДС върху книгите се говори периодично, но засега без резултат. Затова от асоциация "Българска книга" готвят писмо до премиера, председателя на парламента и на парламентарната комисия по култура и медии, с напомняне за необходимостта от намалението на ДДС.

Константин Йорданов, директор на издателство "Сиела": "Преди години учебниците бяха освободени от ДДС и в резултат от усилията на нашата асоциация да се освободят и книгите от ДДС, се случи обратното - бе въведено ДДС и върху учебниците."

Основният мотив за нежеланието да се намали ДДС за книгите е опасението, че ако се създаде прецедент, всеки може да поиска намаление на ДДС за неговия бранш - за лекарства, храни от първа необходимост, обясняват издателите.

Константин Йорданов, директор на издателство "Сиела": "Но ние казваме: прецедент вече има, намалено е ДДС-то за туризма, намалено е ДДС-то за хазарта, така че прецеденти вече имате, нямате оправдания."

Ако ДДС бъде намален, крайната цена на книгите ще падне с приблизително същия процент, уверяват издателите и напомнят, че в много държави в ЕС ставката на ДДС за книгите е или по-ниска от основната или нулева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ню Йорк искат да забранят Pokemon Go на осъдени за сексуални престъпления
В Ню Йорк искат да забранят Pokemon Go на осъдени за сексуални престъпления
Новият закон за предучилищното и училищното образование вече е в сила
Новият закон за предучилищното и училищното образование вече е в сила