НОВИНИ

КНСБ и КТ"Подкрепа" искат разширяване правомощията на КЕВР срещу злоупотреби

Министерство на енергетиката да излезе със законодателна инициатива, която да разшири функциите на КЕВР за разследване на злоупотреби и санкции при възникване на спекулативно поведение на пазара, настояват в обща позиция, разпространена до медиите, КНСБ и КТ"Подкрепа".

кнсб ктподкрепа искат разширяване правомощията кевр злоупотреби
bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 20.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Според тях "спекулативното и необосновано" покачване на цените на тока ще доведе до фалити, загуба на трайни работни места и "замразяване" нивата на доходите в редица браншове и отрасли.
Анализите на двата профсъюза констатират проблеми на пазара на ел.енергия и застават зад недоволството на бизнеса от поскъпването й.

През последните месеци значителни обеми бяха търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници, се посочва в становището.

Затова Министерство на енергетиката и БЕХ трябва да предприемат организационни стъпки за осигуряване на дългосрочни продукти /енергийни пакети в рамките на месец до година/, съответстващи на профила на основната част от клиентите на свободния пазар, както и да анализират ефекта от повишаването на цените на електрическата енергия за държавните дружества, като се отчете изпълнението на ремонтните, производствени и социални програми през 2017 година и подготовката за следващо ценово решение за регулиран пазар през 2018 година.

КНСБ и КТ "Подкрепа" призовават за ускоряване процеса на въвеждане на пазарния сегмент "пазар в рамките на деня" и към осигуряване на неговата ликвидност.

Министерството на енергетиката и БЕХ да предприемат организационни стъпки за промяна на графиците за подаване на заявки към обществения доставчик, настояват още двата синдиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания може да постигне сделка за излизане от ЕС при особени условия
Великобритания може да постигне сделка за излизане от ЕС при особени условия
България е предпочитана дестинация за зимната ваканция на турските семейства
България е предпочитана дестинация за зимната ваканция на турските семейства