Да изкараш празниците с 60 лева и да чакаш заплата два месеца - шивачки от Дупница живеят така. Днес те отново протестираха заради неизплатени заплати от общо 100 хил. лева. Омбудсманът Мая Манолова ги увери - парите им ще бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на работодателя. В Кодекса на труда обаче остава още една вратичка за недобросъвестните работодатели - каква - вижте репортажа на Милена Кирова.

Случаят Дупница - омагьосаният кръг на работа без заплата и без алтернатива. 2 януари 2018 г. - последният работен ден за шивачките от обувна фабрика. Тогава фирмата спира дейността си. Работниците не са получавали възнаграждения за два месеца - близо 100 хил. лева. Днес шивачките се събраха за пореден път, за да си поискат дължимото.

Ана Мурджова: Със 160 лева вие кажете как ги изкарахме празниците. Като на 22 ни дадоха по 60 лева ваучери и ни пожелаха декември ни дадоха по 60 лева ваучери и ни пожелаха приятно изкарване на празниците и ни обещаха, че на 29 ще си получим заплатите.

Сменен е пълномощникът на дружеството, както и управителят. Собственик на фирмата е италианският бизнесмен Джовани Габриеле - същият, който миналата година обяви в несъстоятелност друга фирма и все още дължи по две заплати на бившите си работници. Схемата в Дупница - 4-5 фирми ту започват дейност, ту я прекратяват. Прехвърлят си - машини, хора, съдби.

Йордан Маринов: Искат по един и същ начин, по една и съща вратичка, която са намирали преди пак по същото да го направят. Затова ви се моля помогнете ни да си получим заплатите!

Надеждата донесе омбудсманът.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Тези възнаграждения вече има как да бъдат взети, да бъдат компенсирани от Фонда за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на работодатели - промените, по които се мъчихме цяла година вече са факт. Така че искам да ви успокоя, че парите ще бъдат получени.
Омбудсманът се срещна с шивачките от Дупница, неполучили заплатите си два месеца

Омбудсманът се срещна с шивачките от Дупница, неполучили заплатите си два месеца

Шивачки от фабриката за обувки в Дупница отново протестираха заради неизплатени заплати. Те не са получавали парите си за два месеца, сумата възлиза н...

А за да си получат неизплатените заплати от новия работодател, шивачките ще могат да подадат молби след първи април пред Инспекцията по труда. Злоупотреба с правата на работниците и то законна обаче - все още е възможна.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Текст от закона от Кодекса на труда, който постановява това, че е възможно в България да работиш добросъвестно и да ти платят 60% от това, което ти пише в договора и това, което си заработил. Това е възможно - все още е възможно, тъй като Конституционният съд не го отмени.

Затова омбудсманът и синдикатите излязоха с предложение към депутатите - да отменят текста или да въведат възможност за плащане само на 60% от изработеното само за един месец годишно и то ако работодателят декларира своите финансови затруднения пред Инспекцията по труда.

В понеделник, 29 януари, омбудсманът и синдикалисти отново ще са в Дупница в опит да решат проблема на работниците - и със заплатите и по други трудово-правни казуси, предаде репортерът на БНТ-Благоевград Антония Сукалинска.