КНСБ иска около 1,7 млрд. лв. от Бюджет 2019. От тях около милиард са за увеличение на заплати, а 680 млн. лв. за допълнителна издръжка. Тази година за първи път държавата мина разходния таван от 8 млрд. лв. за заплати. Исканията на КНСБ за възнаграждения са около 12% от тази сума, стана ясно на семинар на Конфедерацията във Варна.

Най-високият ръст е в средното образование. Там са нужни 362 млн. лв. повече спрямо сега действащия бюджет. Тези пари ще позволят 15 на сто увеличение на заплатите, което ще се равнява на средно 140 лв.

Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите и същия ръст на единните разходните стандарти. Това ще позволи увеличение на доходите в сферата или поне 150 лв. отгоре върху всяко възнаграждение.

Пожарникарите и спасителите от федерация „Огнеборец" към КНСБ искат увеличение на бюджета на МВР с 253 млн. лв.

КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват бюджетът на Министерство на здравеопазването в частта му "Разходи за персонал" за 2019 г. да бъде увеличен с 49.4 млн. лв. спрямо сега действащия такъв.

Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната

Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната

Увеличават заплатите в Центровете за спешна помощ в страната. За целта правителството отпусна допълнително финансиране.

Федерация на независимите синдикати от земеделието и Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата промишленост искат да бъдат увеличени със 7 млн. лв. средствата за персонал в бюджета на МЗХГ, което да позволи увеличение на работните заплати във второстепенните разпоредители с 15%, което представлява ръст на заплатите 70-130 лв.

Федерацията на горските служители искат увеличение с 2 млн. лв. на бюджета на Изпълнителната агенция по горите.

Синдикатът на железничарите в България пък настоява за ръст на предвидените средства за субсидия на Национална компания „Железопътна инфраструктура" с 30 млн.лв за покриване на разходите за възнаграждения на заетите. Размерът на субсидията трябва да се повиши от 145 млн.лв. на 175 млн.лв.

КНСБ: Разликата между най-ниските и най-високите заплати у нас е близо 5,5 пъти

КНСБ: Разликата между най-ниските и най-високите заплати у нас е близо 5,5 пъти

Най-високо платеният сектор за 2017 г. е секторът на информационните технологии, а най-ниско платеният - ресторантьорството. Средната работна заплата...