НОВИНИ

КНСБ иска увеличение с 20% на заплатите на младите университетски преподаватели

Най-високи заплати получават преподавателите в Икономическия университет във Варна, а най-ниски в Минно-геоложкия университет в столицата. Това показва изследване на КНСБ за заплащането в сферата на висшето образование. От синдиката поискаха да се повишат средствата за младите преподаватели с 20%.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 20.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според статистиката на КНСБ преподавателите в Икономическия университет във Варна получават много - средно 2061 лева, а в дъното на класацията - със средни заплати от 860 лева е Минно-геоложкият университет в София. Софийският университет е в средата на таблицата - със средно възнаграждение 1193 лева. От КНСБ искат повишаване на ниските заплати, като са най-загрижени за младите преподаватели, които взимали средно между 600 и 700 лева.

Доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование" към КНСБ: Заплатата, която ще поискаме, е да бъде поне за първата година с една малка крачка от 20 % и да следва някакъв ход. Знаете, че системата на висшите училища формира около 300 млн. излишък, много пъти казваме на ректорите - парите, които ни са дават от държавата не трябва да се заделят като излишък, но и най-малкия ресурс и излишък трябва да бъде инвестиран в човешкия капитал.

Освен че трябва инвестират в младите преподаватели, висшите училища трябва да продължат и да намаляват студентите си в направленията икономика и туризъм и да увеличат приема на инженери и педагози, смята министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тази политика вече дава успехи от друга гледна точка, че ние имаме увеличен брой студенти по педагогическите професионални направления.

При инженерните специалности е по-трудно да се увеличи броя студенти, призна министърът, но поне при тях спадът бил по-малък от общото намаляване на студентите. На този етап е дискусионен въпросът дали трябва да се насърчава приема в хуманитарните науки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса определи нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците
Здравната каса определи нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците
Деца на родители в чужбина не могат да подадат документи за прием в гимназия
Деца на родители в чужбина не могат да подадат документи за прием в гимназия