НОВИНИ

КНСБ: Над 2 милиона души прдължават да живеят под прага на бедността

В края на миналата година издръжката на живота на един човек от четиричленно домакинство е била 560 лева и 55 стотинки, обявиха от КНСБ. По данни на синдиката на годишна база издръжката намалява минимално, което говори за лоши показатели на икономиката. Тревожен, според икономистите, е и фактът, че все още над 2 милиона души у нас живеят под границата на бедност от 295 лева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:16, 25.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Със средства над 561 лева живеят едва милион и половина българи, сочат още данните на КНСБ.

Издръжката на живота пък е намаляла със скромните 0,1 процента на годишна база. След шестгодишно задържане на размерите на заплатите и пенсиите, през 2015 година от КНСБ отчитат ръст на средната работна заплата от 7,8 процента, а на минималната - с 8,8 на сто.

Като цяло обаче заплатите и пенсиите според синдиката се задържат на ниски нива. Това обаче е довело до нарастване на вътрешното потребление с едва 2 процента и то само през последното тримесечие на 2015- та. В предходните месеци е отчетено намаление.

Виолета Иванова - изследовател в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ: Това са индикации,че доходите не нарастват с необходимите темпове, за да има ръст на потреблението, който устойчиво да преодолее дефлацията и да съживи икономиката.

Според данните на КНСБ нископлатените работници са се увеличили с 37 000 за година. 480 000 работят и пак са бедни, което според президента на синдиката Пламен Димитров е изключително тревожно.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: За нас ключовото решение за справянето с бедността са два въпроса - на първо място доходите, доходите и пак доходите и на следващо място, разбира се, данъка върху доходите.

Реални възможности за ръст има в не малко сектори, посочи още Димитров. Той призова за по-активно използване на 50-те милиарда евро по плана "Юнкер", особено в инфраструктура и иновации като начин за постигане на устойчив икономически ръст.

Близо 230 000 са загубените работни места в годините на криза, обяви още Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно отровно вещество е имало в бутилката, обгазила 18 души в Пазарджик
Силно отровно вещество е имало в бутилката, обгазила 18 души в Пазарджик
Антиправителствени протести в Молдова
Антиправителствени протести в Молдова