НОВИНИ

КНСБ оспорва позицията на кабинета за отпуските на работниците

КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:30, 25.03.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Позицията на КНСБ е че последствията за работника са , ако има ново прекратяване на трудовото правоотношение с него, той да не получи парично обезщетение за такъв неползван отпуск,което е несправедливо.Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов това е реверанс към бизнеса за сметка на интересите на работниците.

Чавдар Христов,вицепрезидентът на КНСБ: Отдавна лелеяна мечта е да го няма този отпуск. Отдавна лелеяна мечта е да го няма и отпуска, свързан с времето, през което майката отглежда детето си до навършване на две или три години.
Величка Микова, национален секретар на КНСБ: Откакто съществува Кодексът на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж. Така че тази българска позиция чисто логически не е правилна. Правото на отпуск е отделно право и то трябва да започне да се прилага занапред. Т.е. отделят 2 основни права като право на отпуск и право на трудов стаж в тази позиция.

От КНСБ са изпратили писмо до премиера и социалното министерство , с което изразяват острото си недоволство и настояват казусът да бъде обсъден на заседание на тристранния съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишно дете беше блъснато на светофар в столицата, състоянието му е стабилно
12-годишно дете беше блъснато на светофар в столицата, състоянието му е стабилно
Румен Радев: Партиите трябва да се изчистят сами
Румен Радев: Партиите трябва да се изчистят сами