КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори.

Позицията на КНСБ е че последствията за работника са , ако има ново прекратяване на трудовото правоотношение с него, той да не получи парично обезщетение за такъв неползван отпуск,което е несправедливо.Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов това е реверанс към бизнеса за сметка на интересите на работниците.

Чавдар Христов,вицепрезидентът на КНСБ: Отдавна лелеяна мечта е да го няма този отпуск. Отдавна лелеяна мечта е да го няма и отпуска, свързан с времето, през което майката отглежда детето си до навършване на две или три години.
Величка Микова, национален секретар на КНСБ: Откакто съществува Кодексът на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж. Така че тази българска позиция чисто логически не е правилна. Правото на отпуск е отделно право и то трябва да започне да се прилага занапред. Т.е. отделят 2 основни права като право на отпуск и право на трудов стаж в тази позиция.

От КНСБ са изпратили писмо до премиера и социалното министерство , с което изразяват острото си недоволство и настояват казусът да бъде обсъден на заседание на тристранния съвет.