НОВИНИ

КНСБ ще отстоява предложенията си за 250 лв. минимална трудова пенсия за 2020 г.

В становището си по проекта на бюджет на ДОО Конфедерацията прави сериозни предложения за повишаване адекватността на пенсионните плащания. Синдикатът е категоричен, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева (изчислена по SILC - метод на определянето й в ЕС), е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност, за да се гарантира достойно съществуване на получателите на такава пенсия, съобщиха от КНСБ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:34, 04.11.2019
Чете се за: 00:20 мин.
У нас
кнсб отстоява предложенията 250 минимална трудова пенсия 2020

В тази връзка предложението на КНСБ е от 1 юли 2020 г. тази минимална пенсия да се увеличи от 219,43 лв. на кръгло 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 000 пенсионери ще получат това увеличение и ще почувстват, че този път към тях Правителството, Парламентът и обществото проявяват съпричастие и загриженост.

Допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим – около 80 млн. лв., но е напълно постижим. А социалният и дори политически ефект ще бъдат много по-стойностни. Повишаването на покупателната способност на тази огромна група българи със сигурност ще бъде много разумна инвестиция не само в тяхното жизнено равнище, но и за икономиката на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41 мигранти бяха открити живи в хладилен камион в Северна Гърция
41 мигранти бяха открити живи в хладилен камион в Северна Гърция
Цацаров със сигнал до ИВСС, съдия пуснал Николай Малинов извън страната
Цацаров със сигнал до ИВСС, съдия пуснал Николай Малинов извън страната