НОВИНИ

КНСБ: Жените са по-ниско платени от мъжете

В навечерието на 8-ми март КНСБ с тревожни данни - в България за една и съща длъжност жените получават с 15 % по-ниски заплати от мъжете. Шест от най-нископлатените браншове в страната са с преобладаващо участие на жени. Когато се пенсионират, жените получават с около 30 % по-ниски пенсии от мъжете. В подкрепа правата на жените за достойно заплащане на труда им от синдиката предлагат данъчни облекчения за работодателите и семейно подоходно облагане.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:45, 07.03.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Секторите, в които работят предимно жени и получават под и около 500 лева заплата, са търговия, услуги, социални грижи, шивашка промишленост, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

На другия полюс в отраслите, където чисто се получават над 1000 лева, мъжете са два пъти повече от жените. Такива са ИТ- сектора и банковия сектор. В един от най-добре платените сектори далекосъобщенията жените взимат с 18, 5 % по-малко от мъжете, а в енергетиката - 15 % по-малко.

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Като цяло в България жените получават около 15-тина процента за еднакви длъжности, за еднакви позиции, по-малко от мъжете и ако погледнем средноевропейския процент, той е съизмерим с нашия.

И още според данните, оповестени от КНСБ, жените с висше образование, които работят, са повече от мъжете, но заплатата им е с 26 % по-ниска от тази на мъжете. Накрая жените взимат и с 29 % по-ниска пенсия от мъжете. От КНСБ обещаха докато тече колективното договаряне, да организират специална седмица за равно заплащане на мъжете и жените.

Оттам обърнаха внимание и на още един проблем - изтласкването на жените от пазара на труда заради това, че гледат децата си или възрастни членове на семейство. Причината - в България липсват детски градини и хосписи.

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Това изхвърля от пазара на труда близо 720 000 жени в трудоспособна възраст, които голяма част от тях биха желали да работят, ако нямат тези семейни ангажименти.

Предложенията на КНСБ - данъчни облекчения за работодателите, за да създават дневни центрове детски градини и данъчни облекчения за семействата с деца и болни възрастни членове чрез семейното подоходно облагане. Според КНСБ поне половината от данъка, който плаща семейството, трябва да бъде отстъпен обратно за децата и възрастните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва безплатно чипиране на кучетата от крайградските квартали
Започва безплатно чипиране на кучетата от крайградските квартали
Средният ръст на българката е 163 см, а теглото ѝ е 67 кг
Средният ръст на българката е 163 см, а теглото ѝ е 67 кг