НОВИНИ

Княз Ростовский пристигна у нас за годишнината от Плевенската епопея

Венци и цветя поднесоха днес пред паметника на Цар Александър II по повод 140 години от освобождението на Плевен. В церемонията се включиха представители на Съюза на българските писатели, представители на Руската академия на науките, а специален гост беше княз Никита Димитриевич Лобанов - Ростовский. Вижте какво разказа той специално за БНТ.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
22:01, 09.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Срещата ни с княз Никита Лобанов - Ростовский беше необичайна. Той сам дойде при нас и шеговито ни попита дали знаем от къде са паветата, по които стъпваме и сам ни отговори, че са подарък от австро-унгарската империя. Потомък на независимите руски князе Рюрик, той е роден в София и живее тук до 1953 година.

Поканен е на честванията по случай освобождението на Плевен, защото неговият предшественик Алексей Лобанов - Ростовский изиграва важна роля за създаването на Княжество България.

Княз Никита Димитриевич Лобанов-Ростовский: Той след победата на Гурко в Плевен подписва мирния договор със султана, в който той настоява да се включат трите клаузи, които бяха важни за създаването на България.

Хора, които го познават, го описват като патриот и човек, който обича България, макар и вече да не живее тук. Сега Англия е негов дом, но и там намира нещо, което му напомня за нашата страна. Повече от 20 улици носят името "Плевен". Само в Лондон те са четири.

Румен Петков, член на Инициативния комитет за честването на 140-годишнината от Плевенската епопея: В цял свят са повече от 120 обекта публични, които носят името "Плевен". Това кара всеки българин да се гордее, но това ни дава и самочувствието, че ние сме променили нещо в историята на Европа и на Балканите.

Княз Лобанов - Ростовский посещава България всяка година.

Княз Никита Димитриевич Лобанов-Ростовский: Редовно два пъти в годината, защото съм член на Фондацията "Св. Св. Кирил и Методий" и има две заседания през май и през октомври.

Князът дарява един от най-ценните експонати на Националния природонаучен музей - камъче от планетата Марс, подарено му от Оксфордския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха снимките на новогодишния спектакъл на БНТ
Започнаха снимките на новогодишния спектакъл на БНТ
Показаха хотелските стаи за дипломатите по време на европредседателството ни
Показаха хотелските стаи за дипломатите по време на европредседателството ни