НОВИНИ

Борисов за ЧЕЗ: Не само, че не участваме, нямаме отношение по тази тема

Високо напрежение заради сделката за ЧЕЗ. Премиерът Бойко Борисов смята, че се прави опит да се повтори сценарият от февруари 2013 година за сваляне на правителството. Следобед Борисов отиде в парламента, за да внесе в секретното деловодство документите, които е получил по сделката за ЧЕЗ. Надежда Василева проследи темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 27.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Чешката страна е изпратила документите за сделката с ЧЕЗ, които ще бъдат засекретени и до тях достъп ще имат само депутатите, предаде репортерът на БНТ Надежда Василева. Премиерът каза, че в документите става дума за руско-грузински офшорки и руски банки, но не влезе в по-големи детайли. Борисов отново потвърди, че управляващите нямат нищо общо със сделката с ЧЕЗ и допълни, че му е организирана „ювелирна операция“ с цел оставка на правителството и повтаряне на февруарските събития от 2013 г. Той подчерта, че няма да има оставка и че ще „разнищи тези хора докрай“:

;
Бойко Борисов, министър председател: От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития. Само че по друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. И в един момент се получава, че едва-ли не аз или правителството участваме в някаква задкулисна, тъмна сделка. Не само, че не участваме, никакво влияние или отношение нямаме по тази тема. Сега в общественото пространство се насажда усещането и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка. Това не само че е лъжа, не само ,че не е истина, но в същото време цели други последствия. Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати, сега дойдох да го засекретим и да го покажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам - руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми.
;

По време на разговора с чешкия си колега Борисов е изразил съмнения за сделката с ЧЕЗ, а премиерът Бабиш го е уверил, че всичко е проверено и законосъобразно и няма риск за нито една от двете страни. Стана ясно, че в коалицията са се разбрали да се проведе заседания на комисиите по енергетика за контрол на специалните служби, където да се изслушат представители на всички институции, които имат нещо общо с проверката на сделката с ЧЕЗ.

;

След тази среща стана ясно, че ще бъдат внесени промени в Закона за енергетиката - държавата да има блокираща квота от 34% в такива дружества. Днес партньорите от коалицията заявиха, че тя е стабилна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма бедстващи хора по пътищата в Североизточна България
Няма бедстващи хора по пътищата в Североизточна България
353 са подадените жалби от граждани до пловдивския омбудсман за година
353 са подадените жалби от граждани до пловдивския омбудсман за година