НОВИНИ

Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти беше отменен

Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти, на който трябваше да се обсъди избора на нов главен секретар на МВР, беше отменен. Пред БНТ преди съвета вицепремиерът Валери Симеонов призова да се внимава и да не се прибързва с избора на нов главен секретар. Според него, всички кадрови промени трябва да се обсъдят с коалиционните партньори. Той коментира вероятността Светлозар Лазаров да бъде предложен за поста.

Александър Марков
от Александър Марков
11:21, 08.10.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Според вицепремиера Валери Симеонов, новият главен секретар на МВР трябва да бъде от квотата на ГЕРБ.

Валери Симеонов, вицепремиер, "Обединени патриоти" : По-добре е да се внимава с избора, за да не се получи така, че след няколко месеца да го освобождаваме главния секретар. Не би трябвало да се притискат колегите от ГЕРБ, които всъщност трябва да изберат главния секретар, по-добре да се направи по-подходящ избор.

Попитан за възможността подалият оставка координатор на АТАКА и бивш главен секретар Светлозар Лазаров отново да заеме поста, Симеонов заяви, че Лазаров не е подходяща кандидатура.

Валери Симеонов, вицепремиер, "Обединени патриоти": Този човек все още носи сериозни негативи от случая с Лясковец, тъй като стана ясно, че цялата операция е под негово разпореждане, там имаше убит командос. Не знам докъде стигнаха делата и не мисля, че това е подходящ избор.

Думите на Симеонов идват след настояването на председателя на АТАКА Волен Сидеров човек на Патриотите да оглави МВР и че Сидеров имал готова кандидатура и план, които щял да предложи на премиера.

Валери Симеонов, вицепремиер, "Обединени патриоти": Когато се взимат кадрови решения, те се взимат на база Коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП, а това споразумение повелява и разпорежда и сме се подписали всички под него, всички кадрови промени да бъдат извършвани само след обсъждане с партньорите.

Вицепремиерът коментира и думите на руския президент Владимир Путин, според когото България не е защитила интереса си при отказа от проекта Южен поток.

Валери Симеонов, вицепремиер, "Обединени патриоти": Нещо се е объркал господин президентът Путин и добре е българското МВнР да изрази една категорична позиция, аз ще го предложа сега на политическия съвет, защото не може Путин, въпреки че е президент на една от най-големите държави в света, да дава такива унизителни за българската държава определения.

Що се отнася до скорошната визита на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация в Украйна, тя е изключително успешна, заяви Симеонов, защото се е стигнало да важни решения за българите там.

Валери Симеонов, вицепремиер, "Обединени патриоти" : В Запорожието - населена с към 40-50 000 българи, която е северно от Одеса към Русия, там ще се въведе изучаването на български език 3-4 часа всяка седмица от 1 до 8 клас. Това ще съхрани българския дух и идентичност.

България, по думите на Симеонов, ще има ключова роля за присъединяването на Украйна към ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отделението по хемодиализа във Видин днес трябва да поднови работа
Отделението по хемодиализа във Видин днес трябва да поднови работа
Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи
Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи