В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе. Това каза премиерът на брифинг след Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти в Министерския съвет.

Оставките на тримата министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски бяха поискани от премиера след трагедията край Своге, където при катастрофа загинаха 17 души.

Час и половина след края на това заседание, премиерът Бойко Борисов обяви, че и трите министерски оставки, които той поиска, ще бъдат гласувани още този четвъртък в НС и за целта има осигурено мнозинство противно на спекулациите.

Премиерът обяви и кандидатурите, на които се е спрял и които се обмислят. За нов министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията премиерът предлага Александър Манолев, който в момента е зам.-министър на икономиката.

За министър на вътрешните работи премиерът предлага сегашния главен секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, а за министър на регионалното развитие и благоустройството Борисов се е спрял върху Петя Аврамова - сегашен депутат и бивш заместник-кмет на Враца.

Премиерът уточни, че действително според коалиционното споразумение т. 6 заявява, че премиерът трябва да съгласува своите кандидатури с останалите партии в коалицията и затова е свикано днешното заседание.

Бойко Борисов - министър-председател: По темата, която най-много ви интересува, подадените оставки - в четвъртък ще влезем в парламента, имаме мнозинство да бъдат подкрепени и трите. Чух много внимателно аргументите на НФСБ и г-н Валери Симеонов, има много истина в оценката на министрите, чух и моя заместник в партията и председател на ПГ на ГЕРБ в парламента Цветанов, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно. Ние пък с Волен Сидеров бяхме на другото мнение, и Каракачанов, че когато... това ни прави различни от останалите, не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа, но в същото време не можем и да се направим, че нищо не се е случило, както в предишни правителства.
Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се искат и приемат от премиера

Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се искат и приемат от премиера

Оставките се искат и приемат от премиера. Аз оставки не приемам. Въпросът е какво ще правим на този Коалиционен съвет - ще приемаме оставки, или ще го...

Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти": За мен основният въпрос тук, който ще поставя на колегите: В качеството на какъв съм аз - председател на парламентарна група или не? Може би ще кажете, че връщам филма и връщам въпроса, но той е важен въпрос. Имаше официална декларация на НФСБ, нямаше официална реакция на ВМРО, нямаше официална реакция на ГЕРБ. И аз тук влизам, за да запитам - какво точно правя, какъв съм и като какъв присъствам? Оставки на министри аз не приемам, не се занимавам с това, премиерът ги приема и има право на това. Аз почвам да подозирам, че има нещо като заговор срещу премиера от хора, близки до него, до тук ще спра просто.