НОВИНИ

Министерските оставки влизат в НС, премиерът обяви имената на новите министри

В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе. Това каза премиерът на брифинг след Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти в Министерския съвет.Оставките на тримата министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски бяха поискани от премиера след трагедията край Своге, където при катастрофа загинаха 17 души.

Александър Марков
от Александър Марков
11:56, 10.09.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Бойко Борисов - министър-председател: По темата, която най-много ви интересува, подадените оставки - в четвъртък ще влезем в парламента, имаме мнозинство да бъдат подкрепени и трите. Чух много внимателно аргументите на НФСБ и г-н Валери Симеонов, има много истина в оценката на министрите, чух и моя заместник в партията и председател на ПГ на ГЕРБ в парламента Цветанов, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно. Ние пък с Волен Сидеров бяхме на другото мнение, и Каракачанов, че когато... това ни прави различни от останалите, не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа, но в същото време не можем и да се направим, че нищо не се е случило, както в предишни правителства.
;

Час и половина след края на това заседание, премиерът Бойко Борисов обяви, че и трите министерски оставки, които той поиска, ще бъдат гласувани още този четвъртък в НС и за целта има осигурено мнозинство противно на спекулациите.

Премиерът обяви и кандидатурите, на които се е спрял и които се обмислят. За нов министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията премиерът предлага Александър Манолев, който в момента е зам.-министър на икономиката.

За министър на вътрешните работи премиерът предлага сегашния главен секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, а за министър на регионалното развитие и благоустройството Борисов се е спрял върху Петя Аврамова - сегашен депутат и бивш заместник-кмет на Враца.

Премиерът уточни, че действително според коалиционното споразумение т. 6 заявява, че премиерът трябва да съгласува своите кандидатури с останалите партии в коалицията и затова е свикано днешното заседание.

;
Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти": За мен основният въпрос тук, който ще поставя на колегите: В качеството на какъв съм аз - председател на парламентарна група или не? Може би ще кажете, че връщам филма и връщам въпроса, но той е важен въпрос. Имаше официална декларация на НФСБ, нямаше официална реакция на ВМРО, нямаше официална реакция на ГЕРБ. И аз тук влизам, за да запитам - какво точно правя, какъв съм и като какъв присъствам? Оставки на министри аз не приемам, не се занимавам с това, премиерът ги приема и има право на това. Аз почвам да подозирам, че има нещо като заговор срещу премиера от хора, близки до него, до тук ще спра просто.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата им
БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата им
Отложиха източването на горивото от Мопанг край Созопол заради силен вятър
Отложиха източването на горивото от "Мопанг" край Созопол заради силен вятър