НОВИНИ

Между властта и опозицията

Продължава напрежението в управляващата коалиция. Ден след като от ГЕРБ поискаха ДСБ да напуснат всички постове във властта, от партията на Радан Кънев заявиха, че нямат механизми да уволняват хора. Премиерът Борисов призова ГЕРБ и ДСБ да не изпращат сигнали за нестабилност. И днес потвърди, че няма да отстранява хора заради политическата им принадлежност, но посочи, че не е честно ДСБ да не носи отговорност за своите кадри.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:59, 18.03.2016
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Отношенията между част от партньорите във властта все повече се изострят. Премиерът обясни, че в партията му са разтревожени от отговорността, която трябва да поемат и за чужди назначения.

Бойко Борисов - министър-председател: Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на най-различни позиции, проблемът е, че не искат да носят отговорност за тях. Нито един от тези хора аз не искам да си отива, които са на тези позиции, нито един от тях няма да бъде принуден да си отиде, защото е симпатизант на дадена партия. Това е все едно да си от Левски, от ЦСКА, от Лудогорец и да не ти дават да реализираш професионалните си качества. Не е честно само когато имаш хора във властта да не искаш да носиш отговорност за тях, а друг да ти носи отговорността.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова определи като основателна реакцията на ГЕРБ срещу назначенията на ДСБ.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи - По-скоро това е послание към г-н Кънев, който трябва да си даде сметка за ситуацията, в която съществува и е поставил коалицията и Реформаторския блок. Очевидно има напрежение, това никой не може да го отрече. Изходът е да се разграничи този, който иска да бъде опозиция - да си бъде опозиция.

Бъчварова посочи, че работи добре с нейния заместник в МВР Цвятко Георгиев, чието отстраняване също поискаха от ГЕРБ. Вицепремиерът Меглена Кунева също поиска ДСБ ясно да се определят.

Меглена Кунева - вицепремиер и председател на ДБГ: Защото няма такава форма на управление - хем да си в опозиция, хем да си на власт. Очаквам да вземат решение, което ще облекчи и техните структури, а и ще направи РБ един нормален предвидим партньор.

ДСБ посочиха каква според тях е целта на ГЕРБ.

Вили Лилков - ДСБ: Цялата медийна атака, която се водеше имаше за цел да напуснем РБ, за да може той да бъде лесно овладян от Цветан Цветанов.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Не можеш да имаш участие в управлението и да кажеш, че правителството не се справя, защото ние можем да изведем като извод, че може би тези хора саботират реформите в българското правителство.
Вили Лилков - Ние ще бъдем в РБ, ще бъдем и в опозиция.
Бойко Борисов: Аз имам коалиционно споразумение с РБ. Или трябва да денонсират това споразумение, и да кажат ние не сме част от РБ, или ги приемаме за част от управлението.
Вили Лилков: Партията не разполага с лостове да уволнява хора, които са в управлението. Ние предложихме на всички наши представители във властта да напуснат. Оттук нататък решението го вземат те и техният работодател Бойко Борисов.
Цветан Цветанов: Няма по никакъв начин да се разклати управлението, вече 2 месеца, откакто ДСБ е в опозиция, виждате че правителството е достатъчно стабилно.

От ляво отбелязаха, че все повече се задълбочават противоречията сред управляващите.

Михаил Миков - председател на "БСП - лява България": Това води до политическа нестабилност вътре в управляващото мнозинство, но тази политическа нестабилност се разпростира в управлението на цялата държава.
Бойко Борисов: Бих призовал и ДСБ, и ГЕРБ да спрат да улесняват толкова опозицията, да спрат да изпращат такива сигнали за нестабилност, защото това на никого не помага.

Очаква се премиерът да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначения и договори в Терем
Назначения и договори в "Терем"
Учение Граница 2016 на граничния пункт Златарево
Учение "Граница 2016" на граничния пункт "Златарево"