НОВИНИ

Коалицията срещу "Ислямска държава" превзе Ракка

Столицата на джихадистите Ракка беше превзета след продължили 5 месеца сражения. Подкрепяните от Съединените щати "Сирийски демократични сили" превзеха ключовия град и издигнаха знамената си над руините.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:02, 17.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
коалицията ислямска държава превзе ракка

Войници от "Сирийските демократични сили" вече се движат по улиците на Ракка, със знака на победата. Военното формирование включва кюрдски и арабски бойци. Сега те издигнаха знамето си на място, което някога е било стадион. Заедно с болница, той беше ключова позиция на екстремистите.

Ракка със сигурност вече не е на "Ислямска държава", макар да предстои разчистване на мини и скрити бойци. Някои екстермисти се предадоха сами.

Омар Алуш - Граждански съвет на гр. Ракка: "Ние, в Ракка смятаме, че възстановяването на града е отговорност на международната общност".

Превзет в началото на 2014 г., градът беше провъзгласен за столица на халифата на радикалните сунити. Близо 15 000 войници на "Сирийските демократични сили" започнаха офанзивата по завземането на Ракка през ноември, миналата година. През юни, тази година, те пробиха отбраната на джихадистите в покрайнините на града.

През това време всяка съпротива на местното население се наказваше с мъчения или смърт. В битката за Ракка загинаха 3250 души, от които 1130 са цивилни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КСНС не постигна съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган
КСНС не постигна съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган
ДРУГИТЕ новини: Най-красивата Олимпиада
ДРУГИТЕ новини: Най-красивата Олимпиада