Брюксел прие с ентусиазъм споразумението за голяма коалиция в Германия между консервативния блок на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. Същевременно обаче двамата лидери бяха подложени на остри критики от влиятелни свои съпартийци.

С ентусиазъм приеха споразумението за голяма коалиция в Германия председателите на съвета на Евросъюза и на Еврокомисията. Доналд Туск първи отиде при канцлера Ангела Меркел в Берлин. И си пожела за по-малко от 5 месеца, колкото минаха след изборите в Германия, да бъде договорена и паневропейска голяма коалиция за амбициозен бюджет, миграционна политика и по-добра еврозона.

"Напълно в духа на новото усещане за пробив за Европа", беше коментарът на Жан-Клод Юнкер.

Не толкова оптимистични са реакциите в самата Германия. На остри критики от съпартийците си са подложени и Меркел, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц. "Канцлер на всяка цена - Меркел дари управлението на социалдемократите, писа в. "Билд". "Срещу нея надигнаха глас влиятелни членове на Християндемократическия съюз, сред които премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер. За него равният брой министертва - по 6, за ХДС и социалдемократите не отразява резултатите от изборите и е политическа грешка. На голямо изпитание ще бъде подложена Меркел на насрочения за 26 февруари конгрес на ХДС. Бизнесът също е критичен:

Йоахим Ланг, генерален директор на Федералната асоциация на германската промишленост: От гледна точка на германската индустрия не може да сме доволни от резултата. Споразумението е много повече за преразпределение на блага, отколкото за създаване на условия за продължаващ просперитет. Ако е вярно, че от 46 милиарда евро само 6 милиарда са за инвестиции, това очевидно е твърде малко.

Срещу Мартин Шулц пък се чуха коментари, че с облекчение се готви да напусне лидерския пост в партията си - заради неоправданите надежди на лявоцентристкия електорат.

Юлиан Лаутен-Вайс, член на ГСДП: Трябва наистина да се потрудя, за да намеря начин да подкрепя такова нещо. Това не е добро за ГСДП. Тя може в момента да представлява само 20 процента от електората, но е важно да си запази ценностите.

Според социолозите на вътрешнопартийния референдум на социалдемократите близо 60 на сто ще подкрепят коалицията с Меркел. Резултатът се чака на 4 март. За мъдър ход общо взето се приема възходът на Андреа Налес към лидерския пост в партията - тя ще е първата жена начело на ГСДП от създаването ѝ преди 153 години. И ще има за задача да я изведе от кризата на доверие с помощта на спрягания за финансов министър кмет на Хамбург Олаф Шолц.