Европарламентът гласува тази седмица окончателното отпадане на смяната на времето да стане през 2021 г. До април догодина държавите членки трябва да кажат кое часово време избират - лятно или зимно. След това промени няма да бъдат възможни. Кое време предпочита бизнесът - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Добрин Иванов – изп. директор на Асоциация на индустриалния капитал в България.

В България, проучването за лятно или зимно часово време показа, че 80% от анкетираните предпочитат да се запази зимното часово време. То обаче се проведе онлайн и не е представително, обясни Иванов.

Ако изборът на държавите вреди на единния пазар, то е предвидено да се даде допълнителна отсрочка за въвеждане на нови правила, допълни Иванов.

По думите му, мненията по въпроса кое време да изберем, са силно поляризирани и е необходимо да се направи секторен анализ.

Добрин Иванов – изп. директор на Асоциация на индустриалния капитал в България: Секторите които имат някаква сезонност в дейността, предпочитат лятното време, останалите не би трябвало да се влиияят. Въпросът за медицинското състояние на служителите е много важен за бизнеса. Твърди се, че през месец март се намалява производителността, увеличава се броят на болничните, но все още няма категорични данни, които да доказват това.

Трябва да се преценят ползите и рисковете за икономиката, за здравето на хората и за единния пазар, каза в заключение Иванов.

България още не е решила лятно или зимно часово време да избере

България още не е решила лятно или зимно часово време да избере

Европарламентът днес гласува окончателното отпадане на смяната на времето да стане през 2021 г. До април догодина държавите членки трябва да кажат кое...