НОВИНИ

В "Технологии": Кога детската игра произвежда електричество?

Компютърните игри и технологии отнемат голяма част от времето на децата. Спортът и игрите на открито са все по-редки, за сметка на статичните електронни забавления. Вместо да отпишат традиционните детски площадки като "демоде" - двама креативни българи решават да ги направят още по-атрактивни за децата.

bnt avatar logo
от БНТ
15:52, 10.03.2016
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Христо и Илиян изобретяват съоражения, които произвеждат от движението и детската игра електричество и светлина.

Според Марк Твен думата работа и игра означавaт едно и също нещо, само че при различни обстоятелства.Днес ще ви покажем как с движение и детска игра може да се създава енергия и най-вече усмивки.

Илиян Милинов, изобретател
"Бяхме на някакви такива леко люлеещи се столове. Батерията на телефона ми умря и естествено моментално мозъка търси някакви решения. И се зачудих, ако човек си вземе телефона и има такова съоръжение- стол, което само да си го щракне на подръчника и докато си говориш и се полюшваш и батерията се зарежда. Постепенно идеята се избистри. Естествено започнаха въпроси: Е, да де, ама в интериор винаги има ток. Ами тогава - за навън!..Къде има кинетчина енергия? Детска площадка. Ахааа, ок. Детето се люлее, майката си зарежда телефона. Не, не звучи добре. По-добре детето се люлее и енергията от това люлеене го стимулира да е още по-щастливо, да се движи още повече. След една седмица имахме прототип, който беше работещ. Още на първите презентации в Илевън имахме работеща клатушка - това съоръжение за детска площадка, които са на пружини.

Христо Алексиев, изобретател
"Кинетичната енергия от движението я преобразуваме в електроенергия и я визуализираме със светлина. Сега работим и върху звуци. Нашата цел е децата да са мотивирани и да играят повече физически на детската площадка. Когато ние се люлееме си стимулираме тука във вестибуларния апарат се отделя допамин общо взето. Ние смятаме, че детската площадка е първата гейминг платформа. Това е било мястото, където са се случвали ъпгрейдите".

;

Илиян Милинов

Това светене, тези звуци провокират тяхното естествено любопитство. Когато детето е на детска площадка то действа инстинктивно. За да влезеш в неговия свят трябва да го наблюдаваш. Това е нашето изделие, което вече се продава в доста държави по света. Доста лесно преобразува кинетичната енергия и най-важното не създава допълнително съпротивление.

Христо Алексиев
Не е по-трудно за децата да използват нашите съоръжения, отколкото обикновените, така да се каже съоръжения.

Илиян Милинов
Когато за първи път инсталирахме в България беше на една площадка в Пазарджик. Децата бяха на опашка. Можем да кажем, че са по-усмихнати и най-важното - те се движат повече!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
НС одобри на първо четене задължителното гласуване
НС одобри на първо четене задължителното гласуване