НОВИНИ

Кога можем да обжалваме изравнителна сметка за парно

Срокът за обжалване на изравнителните годишни сметки за парно изтича до броени дни, сигнализираха топлинните счетоводители. След това корекции ще бъдат правени само за хората, които не са допуснали навреме проверяващите до дома си. Готовите фактури няма да може да се поправят.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 25.07.2017
7236
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

С 30 дни разполагат абонатите на парно, за да обжалват годишните изравнителни сметки на топлинните счетоводители. Срокът е тройно по-дълъг само за хората, които не са допуснали първоначално отчетниците в дома си. Тази година сметките за парно на най-голямата топлофикация - тази в София, са с близо 15% по-високи от миналия отоплителен сезон.

Милена Стоянова, управител на фирма за дялово разпределение: Всяка година има промяна, за сезона 2014 - 2015 г. е имало четири промени в цените, сега за този последен сезон са три. Така че винаги влияе промяната в цените, но не толкова тя има тежест през тази година в увеличението на сметките, по-скоро по-дългия сезон и по-студеното време.

Според данните на Топлофикация този сезон е бил с 2 градуса по-студен и с близо 20 дена по-дълъг. Изследване сред една трета от абонатите в София показва, че средната сметка за парно в София за апартамент между 50 и 70 квадрата е 345,79 лева, а за топла вода - 217,92 лева. Това с близо 110 лева повече в сравнение със сезон 2015-2016 г. Въпреки това жалбите намаляват в сравнение с година по-рано.

Милена Стоянова: Регистрираме намаление на запитвания, регистрирания, жалби. В сравнение със същия период на миналата година определено има намаление.

Счетоводителите предупреждават също така абонатите, които имат предписание за подмяна на водомери за топла вода, да го направят в тримесечен срок. В противен случай, сметките им могат да набъбнат с начисляване на още 100 кубика през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР работи по версията за хулигански подбуди за нападението срещу Иво Никодимов
МВР работи по версията за хулигански подбуди за нападението срещу Иво Никодимов
Ще сключи ли България споразумение с Китай за износ на свинско месо
Ще сключи ли България споразумение с Китай за износ на свинско месо