НОВИНИ

Кога поевтинява роумингът с Македония?

Жителите на благоевградското село Логодаж, което е само на 10 км от границата с Македония, очакват от години разговорите със съседите да поевтинеят. Сега на хората често им се налага да плащат огромни сметки за телефон, защото македонският оператор има покритие в почти цялото село.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 23.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Дафинка Бойчева работи в читалището в село Логодаж и често трябва да говори с македонските си колеги. Чуват се предимно през интернет мобилни приложения, защото телефонните разговори излизат скъпо - около 4 лева на минута.

Дафинка Бойчева: Ние сме на 15 км от първия град в Македония - Делчево. Непрекъснато имаме някакви контакти с културни институти и непрекъснато се налага - един SMS е 71 ст. А когато ти се налага да ползваш интернет, 1 МБ струва 18.33.

На много места в селото сигналът на българските телекоми изчезва, а вместо тях се включва македонски оператор. Така въпреки че са в България, хората говорят в роуминг.

Дафинка Бойчева: Получаваш някакъв SMS "Добре дошли в Македония!", но ако не го отразиш на момента, ти продължаваш да си говориш на роуминг, сметките ти се натрупват.
Гинка Стоянова: Включи ми се тука роуминг на телефона и за 2 или 3 минути съм платила 150 лева, ама то беше за интернет. Аз мисля, че не е нормално да има такива цени, въпреки че Македония е извън ЕС, но моето мнение е, че не е нормално.

Македонски граждани, които срещнахме в селото също казаха, че плащат големи сметки.

Тоше Боев: 60 евро еднаж си платих у Македония. Изключен ми е роуминго, у Македония е включен, а тука нема, не фукционира.

Много македонски граждани, които често пътуват у нас, си взимат и българска карта за мобилен оператор, защото с нея могат да говорят почти безплатно със страните от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна с патриарх Неофит
Румен Радев се срещна с патриарх Неофит
Задава ли се нова голяма коалиция в Германия?
Задава ли се нова голяма коалиция в Германия?