Готвят се безсрочни протести на българските "жълти жилетки", както се нарекоха дребните търговци на горива у нас. Те са недоволни от влизащия през февруари Закон за горивата. Вносителите твърдят за него, че ще пресече сивата икономика и ще върне в хазната 1 млрд. лв., други - че ще съсипе малкия бизнес.

По темата в сутрешния блок на БНТ говориха Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива и Георги Иваничерски, член на УС.

Българските "жълти жилетки" не искат да обявят точната дата на протеста, за да не бъде осуетено мероприятетието. Това ще стане 48 часа преди самият протест.

Протестиращите казват, че с новия Закон единствено се цели да се погуби конкуренцията в сектор горива и да се изхвърлят малките и средни фирми от бизнеса.

Законът за горивата предвижда всяка фирма, която се регистрира на пазара, да плати гаранция от 500 000 лева и да има уставен капитал на дружеството - 1,5 млн.

В този случай болшинството от малките фирми ще затворят от 28 януари и остава един монопол на пазара на горива в страната, казват българските "жълти жилетки".

Според тях има монопол и КЗК се прави, че това не е така.

"Искаме този закон да бъде спрян, да бъде върнат в пленарна зала и да участваме в неговото конструиране", казаха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Те са за закона, но не в този вид.

Вижте целия разговор във видеото

"Жълти жилетки" излизат на протест в България заради спорен закон за горивата

"Жълти жилетки" излизат на протест в България заради спорен закон за горивата

След Франция, протест на "жълтите жилетки" и в България, обявиха от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Причината - Законът...