НОВИНИ

Кога ще се приберат у дома жителите на Хитрино?

Започва преместването на две от дерайлиралите цистерни с газ в Хитрино. Очакванията са това да отнеме няколко дни. Всеки ден се прави мониторинг на въздуха в Хитрино, за да се определи нивото на замърсяване. Хората са обезпокоени в шестия ден на на кризата, понеже вече нямат парим и дрехи. Засега имат храна. Те живеят при близки и роднини, които са социално слаби и вече изнемогват. Те отправят призив към дърводобивните форма ако могат, да им помогнат с дърва за огрев.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
12:08, 15.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Дърва и средства за повишените разходи за живот са най-необходими за хората, които напуснаха домовете си след инцидента с влака в Хитрино. Рано сутринта всички са избягали без да вземат пари или вещи със себе си. Живеят при близки, но им трябват пари, за да оцеляват.

В съботната сутрин Фатме е била на гости на снаха си и внучките в Хитрино. Рано сутринта се чул ужасен гръм. Били само на 40 метра от мястото на инцидента, видели всичко с очите си. По чудо са успели да избягат.

Мелиха: Само с пижамите и едно връхно дето си взехме, вече на третия ден тогаз си взех.

Оттогава дъщеричката й Мелиса не е излизала от вкъщи. Страхува се да се отдалечи от майка си дори.

Мелиса: Липсва ли ти нещо. Кажи какво ти липсва. Къщата, родното ми място.

Приютени са при баба им. Засега имат дърва, в къщата е топло, но храната вече недостига. Парите от пенсията, която е 200 лв., трябва да стигнат за петима вместо да двама поне докато се успокоят и Мелиха се върне на работа. В същата ситуация са още семейства в с. Добри Войников.

Менет Рафи, кмет на с. Добри Войников: Аз имам най-много настанени хора 45… В семейството дето имам повече хора пет деца има настанени там. Петте са на възраст от 6 месеца до 5 години. Там е най-зле… Дървата няма да стигнат, защото самото домакинство гори на три места печки горят и след туй ще закъса самото домакинство дето ги е настанило.

Помощи пристигат всеки ден и се разпределят, казаха от базата на БЧК в съседното село Тимарево. Има нужда от още пакетирани храни, инвалидни столове, хигиенни материали, но най-вече от дърва. В този район зимите са сурови и по няколко дни няма ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още има голям шанс Тодор Владимиров да оцелее
Все още има голям шанс Тодор Владимиров да оцелее
Изясняват дали нападателят от берлинското метро се укрива в България
Изясняват дали нападателят от берлинското метро се укрива в България